Dačić: Balkan je “bure baruta s mnogo fitilja”

Zamjenik predsjednika Vlade i ministar unutarnjih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je u nedjelju u Banjoj Luci da je Balkan “bure baruta”, da su “fitilji opasni i na mnogim stranama” te da nisu riješena neka osnova pitanja, već su samo “stavljena pod tepih”.

Dačić je ustvrdio i da se na unutarnjim primjerima RS-a i Srbije može vidjeti “kako se primjenjuju različita mjerila na međunarodnoj sceni kako to kome odgovara”, a što se vidi u primjeru nekih međunarodnih čimbenika koji su branili teritorijalni integritet neovisnog Kosova, a prije toga su “razbili” teritorijalni integritet Srbije.

“A kada RS samo spomene pitanje refenduma ili razmišljanja o izdvajanju iz BiH, onda se ponovo vraćamo na princip očuvanja teriritorijalnog integriteta”, dodao je Dačić.

Iznio je i stav da se osnovna pitanja moraju rješavati bez pritisaka, jer se u suprotnome ona samo odgađaju. “Ne želimo da generacije poslije nas brinu naše probleme”, kazao je on i ponovio kako bi bilo najbolje kada bi “problem Kosova” bio riješen uz dijalog i kompromis koji bi bio u interesu i Srba i Albanaca koji tamo žive”.

Ponovio je i stav da se Srbija zalaže za očuvanje RS-a na način kako je entitet definiran Daytonskim sporazumom u okviru BiH, te da je svaka promjena tog sporazuma moguća samo uz saglasnos triju konstitutivnih naroda i dva entiteta.

“RS može računati na apsolutnu podršku Srbije kada je riječe o političkim stavovima vezano za njezino očuvanje”, rekao je Dačić.

On i potpredsjednik Vlade Jovan Krkobabić u nedjelju su razgovarali s premijerom RS-a Miloradom Dodikom i entitetskim ministrom unutarnjih poslova Stanislavom Čađom.

Dačić i Krkobabić prisustvuju u Banjoj Luci izbornoj konvenciji Socijalističke partije i Partije ujedinjenih mirovinca RS-a.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*