Dačić: Da bi dobila kandidaturu, Srbija mora priznati Kosovo

Zamjenik srbijanskog premijera Ivica Dačić smatra da Srbija ni u ožujku neće učiniti značajan iskorak prema dobivanju kandidature za članstvo u Europskoj uniji jer je, kako je rekao, uvjet za to priznavanje nezavisnosti Kosova.

“Da se više ne lažemo i da ne pričamo bajke. To se traži”, rekao je Dačić nakon skupa o ljudskoj sigurnosti u organizaciji Centra za sigurnosne studije .

Dačić je optužio međunarodnu zajednicu da je iznevjerila očekivanja građana Srbije, napominjući je 2000. godine od njih samo traženo da se sa vlasti skloni Slobodan Milošević i da tada nitko nije spominjao nezavisnost Kosova.

“Tada niko nije spominjao pitanje nezavisnosti Kosova, a 11 godina kasnije mi ne možemo dobijiti ni kandidaturu. Koga sada treba smijeniti ili da poslati u Haag”, rekao je Dačić i dodao kako nije fer da Srbija ne dobije kandidaturu i pored svega što je uradila.

Dačić je podsjetio da je Srbija smijenila Miloševića, završila suradnju s Haaškim sudomm, usvojila Rezoluciju o Srebrenici, Statut Vojvodine i uputila ispriku svim narodima u okruženju, te da nije realno da nakon svega toga ne može dobiti čak ni status kanidata za EU.

“Ako EU ne želi dalje proširenje, neka onda tako kaže”, rekao je Dačić i dodao da je za nastavak europskih integracija, ali je isto tako i za očuvanje nacionalnih interesa i dostojanstva.

Predsjednik Srbije Boris Tadić mogao je dobiti kandidaturu samo da je prihvatio da se Kosovo na regionalnim skupovima ne predstavlja u skladu sa Rezolucijom 1244 Vijeća sigurnosti UN, ali je dobro što to nije prihvatio, zaključio je Dačić.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*