Dačić i Thaci parafirali sporazum o normalizaciji odnosa

dacic-thaci“Sporazum je usuglašen i parafiran. Jako sam zadovoljna”, objavila je visoka predstavnica EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton.

Riječ je o sporazumu o normalizaciji odnosa koji su usuglasila su i parafirala izaslanstva Srbije i Kosova.

Izaslanstva Srbije i Kosova predvođena premijerima sastala su se u petak u Bruxellesu na novom krugu pregovora o stupnju autonomije za zajednicu srpskih općina na sjeveru Kosova.

Kosovski premijer Hashim Thaci izjavio je prije početka sastanka kako očekuje da će se sporazum postići. Prema diplomatskim izvorima, na stolu je bio sporazum od 15 točaka koji je predložila Ashton uzimajući u obzir stajališta obiju strana.

Da je do dogovora došlo potvrdila je i jedna kosovska ministrica iz delegacije, koji je na Twitteru ostavila poruku: “Vidi se bijeli dim! Habemus pactum!”.

Kako javlja mondo.rs, u finalnoj verziji teksta prihvaćeni su svi prijedlozi Beograda, koji su se odnosili na točke 9. i 14. tog sporazuma. Točka 14 je modificirana na zahtjev Beograda, a točka 9. ostala je nedirnuta, javljaju mediji.

Delegacija Beograda ranije je obavijestila šeficu europske diplomacije da neće ni razmatrati predloženi sporazum “ukoliko ostane točka 14. i ukoliko bude pokušaja da se izmijeni jedno jedino slovo u točki 9″.
Točka 14 odnosila se na članstvo Kosova u UN, a 9 predviđa izbor regionalnog načelnika policije na sjeveru Kosova.

O sporazumu će se, najvjerojatnije do ponedeljka izjasniti Vlada i Skupštna Srbije, a u nedelju i Glavni odbor vladajuće Srpske napredne stranke.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*