Dačić: Mi smo izgubili rat, a sada pokušavamo spasiti što se spasiti može

Srbijanski premijer Ivica Dačić izjavio je u utorak u Beogradu da ga očekuje težak sastanak s predsjednikom kosovske vlade Hashimom Thacijem navečer u Bruxellesu i poručio kako se od njega ne može očekivati da pregovorima uvjeri Prištinu “da se vrati u ustavne okvire Srbije” te da se takvo što neće dogoditi.

“Srbija je u nebranom grožđu. Prije skoro godinu dana parafiran je sporazum o upravljanju prijelazima. Da je mene netko pitao, ja ga ne bih potpisao”, rekao je Dačić novinarima u Beogradu komentirajući potpisivanje sporazuma o integriranom upravljanju granicama o čijoj primjeni će biti riječi i na večerašnjem sastanku u Bruxellesu.

Srbijanski premijer drži da Srbija sada može poboljšati sporazum i naglašava da Beograd ne smatra administrativnu liniju s Kosovom granicom.

Dačić je poručio “da u ovu vladu nitko ne treba sumnjati”, a da će se on osobno truditi da “spasi što se spasiti može”.

“Kad ćemo već jednom utuviti u glavu da je nama nešto oteto, a da mi spašavamo što se spasiti može. Ni oteto nećemo priznati, ali moramo živjeti u realnosti”, naglasio je srbijanski premijer koji je odbacio mogućnost da Beograd prizna Kosovo.

Prema njegovim riječima, u Vladu Srbije i njega osobno niko ne treba sumnjati jer će se truditi spasiti sve što se spasti može. “Mi Kosovo imamo u Ustavu. Ustavni sud neka vrati Kosovo u ustavni okvir. Je l’ to moguće? Nije”, rekao je Dačić.

Demokratska stranka Srbije zatražila je da se sporazumi sa Prištinom, koje je postigla prethodna vlada, ne primjenjuju dok Ustavni sud ne odluči o njihovoj ustavnosti.

“Srbija je u neobranom grožđu. Prije skoro godinu dana je parafiran sporazum (sa Prištinom), a ja ga ne bih potpisao. Ovdje više nemate politiku između, već morate kaati da ne stojite iza sporazuma, a to bi značilo da ne stojimo i iza dobivanja datuma za pregovore (sa EU)”, rekao je Dačić.

“Mi smo imali rat i nažalost izgubili smo ga i otuda i ove odluke Haaškog tribunala jer svi smatraju da smo rat izgubili”, rekao je Dačić i dodao da je lako voditi rat, a da je teško u miru izboriti se za vlastita prava.

“Mi nismo pobijedili, jer da smo pobijedili ne bismo bili u ovoj situaciji. Uvijek ima mjesta za herojstvo, ali nema za uzaludne žrtve. Srbija vodi računa o Srbima na Kosovu i Metohiji. Ali, Srbi sa Kosova i Metohije također trebaju imati u vidu interese cijele Srbije”, rekao je Dačić.

Premijer je je naglasio da je Srbija dosta gubila u ratovima i da je sada vreme da se proba rešiti problem mirnim sredstvima.

“Nikad neću potpisati niti prihvatiti da je Kosovo nezavisna država, ali postoje stvari za koje nas nitko neće pitati. Pitanje je li bolje sudjelovati ili ne. Za sada je bolje da sudjelujemo, a do kada ćemo sudjelovati – vidjet ćemo”, rekao je Dačić.

On je istaknuo da je Srbija sada primorana sudjelovati u pregovorima, jer bi je čekanje na rješenje kosovskog problema dovelo u još goru situaciju.

Srbija je sada, kako je rekao Dačić, “skoro sama protiv svih”, a svi njeni prijatelji “mogu dignuti glas” samo ako se Beograd ponaša konstruktivno.

Dačić je istaknuo i da razumije prosvjede i obećao da će vlada raditi “u interesu naroda”.

“Razumijem prosvjede i ne mogu reći da je ovo idealan sporazum. Naprotiv, ali se ovim ne uspostavlja granica. Laž je da se uspostavlja granica. To bi tako Thaci volio da bude. Od Merdara pa nadalje ka jugu već 12 godina postoji ovakav sustav, pa jesmo li se odrekli Kosova”, upitao je Dačić i apelirao da akademska javnost, političke stranke i crkva “sačuvaju srpski narod uzaludnih žrtava”.

Dačić je, uoči odlaska u Bruxelles na večerašnji sastanak s Hashimom Thacijem naglasio kako “nema mjesta za uzaludne žrtve” i istaknuo da je on kao premijer spreman žrtvovati se “samo za rezultate”.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*