Dačić nikako da shvati; sad tvrdi da je neprimjereno veličati generale koje je sud proglasio nevinima

Srbijanski premijer vlade Ivica Dačić istaknuo je u petak, komentirajući stajališta Beograda i Zagreba u povodu presude hrvatskim generalima, da odnosi ne ovise samo o jednoj strani i da suradnja s Hrvatskom ovisi i o volji Hrvatske.

Dačić je u intervjuu beogradskom magazinu Cord rekao da će oslobađajujća presuda hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču negativno utjecati na odnose u susjedstvu i na proces pomirenja, koji je po njegovim riječima započet “teškom mukom”.

“Ova presuda ponovno otvara neke stare rane koje nisu zacijelile do kraja i dovodi u pitanje povlačenje tužbe za genocid”, rekao je Dačić.

On je istaknuo kako srbijanska strana ne misli da “ova presuda ima veze s hrvatskom državom i hrvatskim narodom”, napomenuvši kako je presuda generalima “stajalište Haaškog suda i to jednog vijeća Haaškog suda”.

“Međutim, smatramo neprimjerenim veličanje takvih ljudi i njihovo proglašavanje nacionalnim herojima, jer postavljamo pitanje: koju poruku to šalje svim Srbima koji su ostali živjeti u Hrvatskoj, a i brojnim Srbima građanima Hrvatske koji još uvijek žive kao izbjeglice u Srbiji”, objasnio je Dačić.

Dačić je, uz tvrdnju da se u proteklom periodu dogodio “zastoj u odnosima s Hrvatskom”, ukazao da su regionalna suradnja i dobrosusjedski odnosi jedan od postulata Europske unije”, čija će članica Hrvatska uskoro postati. Poručio je i da bi se u budućnosti “dvije zemlje trebale više baviti stvarima koje predstavljaju zajednički interes”.

Dačić je nedavno izjavio da Srbija zbog haaške presude neće podizati “berlinski zid”, ali da će činiti sve što je u njezinoj moći i “iskoristiti sve raspoložive mehanizme da zaštiti nacionalne i državne interese”.

“U idućim mjesecima, kroz diplomatsku ofenzivu, pokušat ćemo pridobiti potporu što većeg broja najutjecajnijih zemalja UN, da oštro i kritički govore o radu Tribunala i političkim utjecajima kojima je izložen”, rek je predsjednik srbijanske vlade.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*