Dačić: Razmatramo prenošenje Teslinih posmrtnih ostataka u Beograd

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej, koji je služio pomen kralju Petru Drugom Karađorđeviću, izjavio je da Srbiji “nedostaju car ili kralj” i da bi “parlamentarna monarhija, u kojoj bi kralj bio ujedinitelj naroda, bila korisna za Srbiju”.

“Srbiji nedostaju car ili kralj, odnosno neki oblik parlamentarne monarhije u kojoj bi kralj bio ujedinitelj naroda”, rekao je patrijarh Irinej, navodeći da je “Srbija sve postigla s kraljem”.

Patrijarh Irinej je novinarima rekao da je prenošenje posmrtnih ostataka kralja Petra Drugog Karađorđevića “veliki događaj u koji prije 10 godina niko nije vjerovao”.

Posmrtni ostaci posljednjega jugoslavenskog kralja Petra II. Karađorđevića dopremljeni su u utorak popodne iz Sjedinjenih Država, a u beogradskoj zračnoj luci kovčeg s posmrtnim ostacima dočekali su članovi obitelji i visoki državni dužnosnici.

Kovčeg će, prije nego što bude položen u Kraljevski mauzolej u crkvi na Oplencu, biti pohranjen u kapeli dvorskog kompleksa na beogradskom Dedinju, gdje će patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej danas služiti misu zadušnicu, a sljedećih dana građani će moći mimohodom odati počast posljednjem vladaru Kraljevine Jugoslavije.

Datum pokopa na Oplencu kod Topole, mjesta u Šumadiji u kojem se nalazi crkva-mauzolej kraljevske obitelji Karađorđević, bit će određen naknadno, u dogovoru sa Srpskom pravoslavnom crkvom, predsjednikom Tomislavom Nikolićem, vladom te u dogovoru s drugim kraljevskim kućama, navode beogradski mediji.

Kralj Petar II. bio je najstariji sin kralja Aleksandra I. i kraljice Marije od Jugoslavije. Rođen je u Beogradu 1923. godine, a školovao se u Beogradu i u Engleskoj, odakle se vratio nakon što je njegov otac ubijen u Marseilleu 1934. godine. Budući da je u vrijeme atentata kralj Petar II. imao samo 11 godina, upravljanje zemljom preuzelo je kraljevsko namjesništvo.

Odluka kneza Pavla o potpisivanju pakta o nenapadanju s nacističkom Njemačkom početkom 2. svjetskog rata dovela je do žestokih prosvjeda u Beogradu i do državnog udara, a kralj Petar II. je zajedno s jugoslovenskom vladom emigrirao u Grčku i Palestinu, a zatim u Egipat, da bi se 1941. u Londonu pridružio drugim monarsima i vođama europskih država koji su izbjegli pred nacističkom okupacijom.

Kralj Petar II. nikad nije abdicirao, a umro je 1970. godine u SAD i pokopan u crkvi Sv. Save u Libertyvilleu, kod Chicaga.

Srbijanska vlada je u rujnu 2012. godine utemeljila Organizacijski odbor za prijenos posmrtnih ostataka članova kraljevske obitelji Karađorđević u obiteljsku kriptu crkve sv. Đorđa na Oplencu. Na čelu odbora je srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić.

Kako su izvijestili beogradski elektronički mediji, povratkom posmrtnih ostataka kralja Petra II. Karađorđevića “posthumno je okončano sedam desetljeća dugo izgnanstvo posljednjeg srpskog monarha”.

Srbijanski premijer Ivica Dačić rekao je da je “prijenos ostataka kralja Petra Drugog Karađorđevića doprinos uspostavljanju nacionalnog jedinstva”, te da “Karađorđevići zaslužuju da budu visokopoštovani i da se tako ‘ispravljaju’ stvari iz hstorije”.

Na pitanje je li moguće u Srbiju vratiti monarhiju, Dačić je odgovorio da je “važno uspostaviti odnos poštovanja prema onima koji su stvarali historiju”.

Rekao je također da je razmatrano i premještanje posmrtnih ostataka znastvenika Nikole Tesle u Srbiju iz SAD-a, odnosno da se pokopaju u Beogradu kod Hrama Svetog Save.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*