Dan nezavisnosti BiH: Čestitke Komšića, Izetbegovića, veterana HVO-a…

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić čestitao je građanima BiH 1. ožujak, koji se u Federaciji BiH obilježava kao Dan nezavisnosti BiH.

“To je dan kada je BiH voljom većine svojih građana postala nezavisna i suverena država. Obveza svih nas je dati puni doprinos u njenoj izgradnji i jačanju te osigurati punopravno članstvo BiH u NATO-u i Europskoj uniji”, navodi se u Komšićevoj čestitki.

U čestitki ministra sigurnosti BiH Sadik Ahmetović navodi se da je obveza svih građana očuvanje i jačanje države BiH, kao i izgradnja države na način da svi njeni građani imaju jednaka prava i normalan ambijent življenja.

“Potrebno je da i u ovom vremenu punom izazova imamo povjerenje jedni u druge i da budemo ustrajni u izgradnji stabilne, moderne i europske BiH”, istakao je Ahmetović.

Premijer Federacije BiH Mustafa Mujezinović izrazio je uvjerenje da će “ovaj značajan datum novije povijesti BiH postati istinski praznik svih njenih građana u duhu i na tragu stoljetnog iskustva i logike življenja na ovim prostorima – da se čovjek oslanja na čovjeka, bez obzira na naciju, kulturu i vjeru”.

I član Predsjedništva Bakir Izetbegović čestitao je u nedjelju svim građanima Bosne i Hercegovine u zemlji i inozemstvu 1. ožujak – Dan neovisnosti BiH.

On je u čestitki podsjetio da su građani BiH prije točno 19 godina, 29. veljače i 1. ožujka 1992. godine, na referendumu o samoopredjeljenju većinskom voljom odlučili da BiH svoj put nastavi kao neovisna i suverena zemlja.

“Bila je to teška i i rizična odluka, ali za hrabar i ponosan narod jedina moguća. Agresivni rat koji je uslijedio nakon tog događaja donio je patnju i stradanja, ali nikada ne smijemo zaboraviti da se radilo o izboru između slobode i potčinjavanja, između podjele zemlje i njenog opstanka.

Odlukom o neovisnosti BiH potvrdili smo njen višestoljetni kontinuitet i pravo na postojanje. Neka nam ponos i ljubav prema jedinoj domovini budu poticaj da svi zajedno nastavimo graditi sigurnu, stabilnu i prosperitetnu zemlju. BiH i njeni patrioti to zaslužuju”, navodi se u Izetbegovićevoj čestitki.

Treba podsjetiti kako BiH, još nije usvojila Zakon o državnim praznicima, iako je prošlo blizu dva desetljeća od njezinog međunarodnog priznanja.

U Federaciji BiH 1. ožujak se obilježava kao praznik, dok je ovaj datum u Republici Srpskoj (RS) radni dan kao i svaki drugi. U BiH nema suglasnosti o praznicima.

Zakon o praznicima RS kao praznik u BiH i RS poznaje datum potpisivanja Daytonskog sporazuma 21. studeni.

Udruga bivših pripadnika HVO Sarajevo čestitala Dan neovisnosti BiH

Udruga organizatora otpora, umirovljenih i demobiliziranih branitelja HVO Sarajevo uputila je u ponedjeljak čestitku u povodu Dana neovisnosti Bosne i Hercegovine, 1. ožujka. U priopćenju za javnost izdanom ovim povodom stoji:

– Udruga organizatora otpora, umirovljenih i demobiliziranih branitelja HVO Sarajevo svim građanima Bosne i Hercegovine čestita 1 mart/ožujak- Dan neovisnosti Bosne i Hercegovine, jedan od najznačajnijih državnih praznika.

Vlada Republike BiH prije devetnaest godina organizirala je referendum o neovisnosti, suverenosti i cjelovitosti BiH. Neovisnost je izglasana s 63,35% glasova ZA od ukupnog broja glasača u Bosni I Hercegovini. Na potpuno legitimnom referendumu, provedenom temeljem demokratski izražene volje većine njezinih stanovnika, bosanskohercegovački Hrvati masovno su glasovali za neovisnost, suverenost i cjelovitost Bosne i Hercegovine.

Podsjećamo javnost na činjenicu da je tvorac referendumskog pitanja o suverenosti, neovisnosti i cjelovitosti BiH bio ugledni mostarski odvjetnik i hrvatski zastupnik u Skupštini RBiH Damjan Vlašić, stoji u priopćenju Udruge, koje je u ime Predsjedništva potpisao predsjednik Marinko Pejić.

(Hrvatska riječ)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*