Dan sjećanja na vodički način: Traže uklanjanje spomenika žrtvama komunističkog režima!

Nekoliko hrvatskih oporbenih stranaka i neke udruge građana zamerile su vladajućoj koaliciji što nije ispunila obećanje o aktivnijem obilježavanju Europskog dana sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima, 23. kolovoza, no neke udruge su udarile i u drugom smjeru.

Tako je, prema pisanju Slobodne Dalmacije, Udruga antifašističkih boraca i antifašista iz Vodica uputila je gradonačelnici i saborskoj zastupnici Branki Juričev Martinčev zahtjev da se s gradskog trga u Vodicama ukloni nedavno postavljeni (nedovršeni) spomenik žrtvama komunističkog režima 1941. do 1990. godine.

Od gradonačelnice se traži da povuče svoju raniju odluku i inicijatorima uskrati pravo na postavljanje spomenika “koji to nije i ne može biti”, a koji se gradio u vrijeme kada su u Vodicama svi drugi građevinski radovi bili zabranjeni, iako od Grada nisu zatražili ni suglasnost.

U zahtjevu UABA (udruge antifašista), koji potpisuje predsjednik vodičke podružnice Nikola Birin, ističe se da nakon 1945. godine nije bilo žrtava u Vodicama, a nepartizanske žrtve nisu proglašene nevinima. Također, navodi se, nije provedena široka rasprava u stručnoj, pa ni vodičkoj i hrvatskoj javnosti oko kontroverznog obilježja, a što je krajnje nedemokratski postupak. Rasprava je, tvrde vodički antifašistički borci, organizirana samo među istomišljenicima, članovima udruge “Domobran”, a drukčije se mišljenje nije htjelo ni čuti.

– Podsjećamo da su i 2008., 2010. i 2011. godine izražena neslaganja s nazivom spomenika i svrhom njegova podizanja te da se zahtijevala provjera povjesničara i javnosti – stoji u zahtjevu UABA za revizijom odluke o gradnji spomenika čija je prva faza odrađena bespravno, potkraj lipnja.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*