Dan sjećanja na zatočene i nestale: Kroz srpske konc-logore prošlo oko 30.000 hrvatskih zatočenika

Svečanom akademijom u Hrvatskom domu u Vukovaru obilježen je Dan sjećanja na zatočene i nestale tijekom Domovinskog rata, u spomen na 14. kolovoza 1992. godine, kada je kod osječkog prigradskog naselja Nemetina provedena najveća razmjena zatočenika u Domovinskom ratu.

Predsjednik HDLSKL-a Danijel Rehak istaknuo je da je kroz srpske koncentracijske logore, kojih je bilo 70-tak, prošlo oko 30.000 hrvatskih zatočenika. Tristotinjak logoraša ubijeno je u logorima dok se oko 2.400 vodilo kao nestalima, naveo je Rehak.

Predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora također je rekao kako su, nakon poginulih i ubijenih hrvatskih branitelja i civila, bivši zatočenici srpskih koncentracijskih logora, najzaslužniji za stvaranje suverene i samostalne Republike Hrvatske.

U ime predsjednika Hrvatskog sabora, sudionike akademije, pozdravio je saborski zastupnik Petar Mlinarić a u ime ime ministra obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, državni tajnik ministarstvu Zoran Komar.
Govorili su i zamjenik vukovarsko-srijemskog župana Željko Cirba te posljednji ratni zapovjednik 204. vukovarske brigade, Branko Borković.

Prikazan je kratki dokumentarni film o razmjeni logoraša kod Nemetina 1992. godine. Fondu za obnovu i razvoj grada Vukovara uručeno je priznanje HDLSKL, koje je u ime Fonda primila predsjednica Ljiljana Blažević.

Obilježavanje Dana sjećanja na zatočene i nestale tijekom Domovinskog rata, nastavit će se kod osječkoga prigradskog naselja Nemetina, posvetom spomen-obilježja na mjestu gdje je 14. kolovoza 1992. godine provedena najveća razmjena zatočenika u Domovinskom ratu.

Tada je iz srbijanskih logora, na privremeno okupiranim hrvatskim područjima i u Srbiji, oslobođeno 714 hrvatskih zatočenika – hrvatskih branitelja, policajaca i civila, prenosi Hina.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*