Dan uoči godišnjice genocida Dodik otkrio spomenik Taliću, a SDS odlikovao Karadžića

Dan uoči godišnjice genocida u Srebrenici predsjednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik otkrio je spomenik haaškom optuženiku Momiru Taliću, a Srpska demokratska stranka odlikovala haaškog optuženika Radovana Karadžića i haaškog osuđenika Momčila Krajišnika.

U mjestu Piskavica kod Banja Luke danas je otkrivena spomen-bista nekadašnjem načelniku Glavnog stožera Vojske Republike Srpske (RS) Momiru Taliću, koji je pred Haškim tribunalom (ICTY) bio optužen za ratne zločine. Bistu je otkrio premijer RS Milorad Dodik, ocjenjujući da je “Talić dao nemjerljiv doprinos slobodi srpskog naroda i stvaranju RS”.

ICTY podigao je tajnu optužnicu protiv generala Talića u ožujku 1999. godine, a uhićen je u Austriji 25. kolovoza 1999. godine, dok je kao načelnik Glavnog stožera Vojske RS boravio u Beču na seminaru kao član službene delegacije.

Zbog narušenog zdravstvenog stanja, pušten je da se brani sa slobode, a preminuo je na Vojno-medicinskoj akademiji u Beogradu 28. svibnja 2003. godine

SDS je na svečanosti, povodom obilježavanja 20. godina postojanja stranke, Karadžiću i Krajišniku dodijelilo “Petrovdansku povelju”, koju su u njihovo ime preuzeli Karadžićeva supruga Ljiljana Zelen-Karadžić i brat Momčila Krajišnika – Mirko Krajišnik.

Također, “Petrovdanskom poveljom” odlikovani su posthumno i Jovan Rašković, a dodjeljena je i Aleksi Buhi, jednom od bivših visokih dužnosnika stranke.

Medalja SDS-a dodijeljena je osnivačima stranke: Borivoju Sendiću, Božidaru Vučureviću, Veliboru Ostojiću, Milanu Ninkoviću, Mirku Šaroviću i Nikoli Poplašenu.

Bosić je ustvrdio i da je “u tijeku pokušaji prekrajanja povijesti i stvaranje slike o Srbima kao ratnim zločincima”. “To ‘retuširanje istine’ rade sudovi, a sve u cilju da se RS proglasi genocidnom tvorevinom”, tvrdi Bosić.

“Oni koji su činili zločine moraju odgovorati ali mi nikada nećemo pristati na sotonizaciju RS”, rekao je Bosić.

Optužio je aktualno rukovodstvo RS–a, ali i Srbije da “svojim radom i izjavama pomažu ovim procesima”.

Skupštini SDS-a prisustvovali su i predsjednik PDP-a i zajednički kandidat koalicije “Zajedno za Srpsku” za člana Predsjedništva iz RS Mladen Ivanić te predsjednik SRS-a Milanko Mihajica.

1 Comment

  1. ovakvi tekstovi zasluzuju da se objave i u rep.hrvatskoj,,koga to vise iznenadjuje,,srbi brane svoje,,muslimani to isto rade,,od ganica,s.halilovica,delica,i sitnih ratnih zlocinaca-tu su muslimani jos uvijek nedodirljivi,a ratne zlocine su debelo napravili–zakljucak:i srbi i muslimani brane svoje,,jedino becka konjusarija iz zagreba EUROPU glumi,,prodaje i svoje i bih hrvate,,bilo bi mi drago da sam pogrijesio.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*