Danas je Dan nezavisnosti BiH – jedni praznuju, drugi rade

Danas je Dan nezavisnosti BiH i 20. godišnjicu referenduma na kojem se većina građana izjasnila za suverenu i nezavisnu državu. Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić kazao je novinarima da bi u svakoj zemlji dan kada je država izglasala svoju nezavisnost bio jedan od najvećih dana u njenoj historiji, nažalost, dodao je, zbog političkih okolnosti u BiH ovaj datum se ne obilježava u cijeloj BiH.

“Slavili ga ili ne BiH je nezavisna država koja kao takva postoji. To je činjenica bez obzira na osporavanja kada je riječ o ovom danu, kada je riječ o historiji BiH i njenoj budućnosti. BiH stoji i postoji”, naglasio je Komšić.

Zamjenik predsjedatelja Doma naroda Parlamenta BiH i lider Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić izjavio je da se negiranjem Dana nezavisnosti negira i Daytonski sporazum, “koji jasno kaže da svi propisi Republike BiH ostaju na snazi dok se ne promijene ili ponište”. “Zakon o državnim praznicima nije poništen i on je na snazi”, pojasnio je Tihić.

Potpredsjednik Federacije BiH Mirsad Kebo podsjetio je da je referendum održan 1992. godine bio izraz volje građana BiH u kome je Katolička crkva dala odlučujući doprinos i koji je financirala Europska unija.

“Dakle, referendum u BiH nije bio izraz političke manipulacije Bošnjaka, Hrvata ili bilo kojeg drugog naroda, nego interes Europe da iskuša opredjeljenje građana”, kazao je Kebo.

Dan nezaviosti obilježava se samo na jednom dijelu teritorija BiH. Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, jučer je izjavio da je to “praznik bošnjačkog naroda”. “I mi to njima i ne sporimo”, rekao je Dodik.

Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH, izjavio je da svatko ima pravo slaviti što želi, da će 1. marta na 20 do 30 posto teritorija Federacije BiH tog biti radni dan, a da će i on biti u posjetu Posavini.

4 Comments

  1. Zanimljivo. Slaviti Drzavni praznik.Ko to treba slaviti. Srbi to nece Hrvati bi bili glupa ako bi taj praznik slavili.Muhamedovci biraju predstavnika za Hrvate. Muhamedovske stranke SDA i SDP. Te stranke uzeli su u sluzbu grupu maloumni Hrvata da pokriju prljavu muslimansku politiku.

  2. HEj ti koji pricas o Muhamedovske stranke i vjere reci ba sta ti znas o Isus i Katolicizam ? Jel si procitao Bibliju jel ides u crkvi ee da vidimo sad.

    KAd covjek ne postuje svoje vjeru kako ce postovati vjeru ostali ljudi ?

  3. Za one koji neznaju gde se nalaze, hocu da razjasnim da je referendumom -voljom njenih naroda I gradzana (preko 64%) – RBIH postala suverena I nezavisna drzava na dan1 marta/ozujka 1992 god. To je fakat, korpus delikt, i tu nema sta da se prica. Dakle, BiH je suverena i nezavisna drzava , medunarodno priznata, i takva ce biti vjecno( na ustrb nekima koji vas pale), a drugo je pitanje njenog unutrasnjog uredzenja, koje zavisi od toga kako se njeni narodi I gradzani dogovore. Danas je ona sa dva velika cira i masu malih cirica, koji joj ne daju da malo brze krene ka boljitku i sretnoj buducnosti. Jednom ce oni zarasti, kraste otpasti I bice BIH kao nekad , dio Evropske zajednice i evropskih integracija. U to ime cestitam vam svima Dan nezavisnosti I suverenosti BiH.

    • Slavili su i 29 novembar. Sto je se zbilo.Srpska teznja za dominaciom nad zemljom i narodima.Ta politika je unistila, simbol 29 novembra i dovela do masovnog sukoba.Muslimanske politicke stranke vode slicnu politiku koja ce dovesti de unistenja te drzava koju oni zagovaraju.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*