Danas je Dan učitelja: U Zagrebu 462 djelatnika promovirana u mentore i savjetnike

Danas se u više od 100 zemalja svijeta obilježava Dan učitelja, koji je UNESCO 1994. proglasio u spomen na 5. listopada 1966. kada je potpisana Preporuka o statusu učitelja.

Tim povodom u Zagrebu je, u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici, održana promocija 462 odgojitelja, učitelja, nastavnika i stručnih suradnika u zvanje mentora i savjetnika. Odluke o napredovanju uruli su im ministar znanosti Željko Jovanović i ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje Vinko Filipović.

U predškolskim ustanovama promovirano je 56 odgojitelja i suradnika, iz osnovnih škola 249 učitelja i suradnika, a iz srednjih škola i učeničkih domova 157 nastavnika i odgajatelja.

Predstavnici Vertikale sindikata obrazovanja danas su građanima na Trgu bana Jelačića dijelili proglas kojim upozoravaju da se taj dan u Hrvatskoj obilježava u mučnoj atmosferi prepunoj negativnih osjećanja, ambijentu zastrašivanja, ucjena, odmazde prema nastavnicima, laži ministara, protusindikalne propagande privatnih medija, odioznog sažaljenja s vrha vlasti i izdaje dijela sindikata.

U povodu Dana učitelja predsjednik sindikata Preporod Željko Stipić poslao je otvoreno pismo premijeru Zoranu Milanoviću u kojemu ga poziva da se osobno zauzme za povlačenje Zaključka Vlade od 19. srpnja kojim se predlaže prestanak isplate uvećanja koeficijenata za učitelje i nastavnike u osnovnim i srednjim školama. [Doznajemo.com]