Danas prva presuda Ivi Sanaderu, tužitelj traži 15 godina zatvora

Nakon nešto više od godinu dana suđenja Sudsko vijeće pod predsjedanjem suca Ivana Turudića danas će izreći presudu bivšem hrvatskom premijeru Ivi Sanaderu.

Tužiteljstvo tvrdi da je Sanader ratni profiter jer je 1994. primio proviziju od austrijske Hypo banke te da je za 10 milijuna eura mita izdao nacionalne interese predavši upravljačka prava u Ini mađarskom MOL-u.

Tužiteljstvo za bivšeg premijera traži maksimalnu kaznu od 15 godina. Ako bude veća od pet, Sanader se u utorak vraća u zatvor.

Sanader od početka negira krivnju. Njegova obrana odbacuje sve točke optužnice i tvrde da je na klimavim nogama da je novac s Ježićeva računa trebao pripasti Sanaderu. Tvrde da je Ježić vlastitu slobodu kupio okrivljujući Sanadera.

U svakom slučaju za izricanje prve presude Sanaderu vlada izniman interes javnosti, i domaće i strane. jutros će u Zagrebu biti više od 200 novinara, fotoreportera i snimatelja, od BBC-a, Reutersa, kineske državne novinske agencije, France pressa, američkog Associated Pressa, austrijskih i njemačkih medija.

Hrvatska televizija će danas u 9.30 na Prvom programu uživo pratiti donošenje presude Ivi Sanaderu.

Sanaderu se još sudi i zbog slučaja Fimi medija, u kojem ga se s njegovom bivšom strankom i još nekoliko bivših HDZ-ovih dužnosnika tereti za izvlačenje 70-ak milijuna kuna iz državnih institucija i tvrtki koje su navodno završile u stranačkom “crnom fondu” i privatnim džepovima.

Sanadera očekuju i suđenja zbog pogodovanja HDZ-ovu zastupniku Stjepanu Fioliću prodajom zgrade u Planinskoj ulici Ministarstvu regionalnog razvoja te prodaje HEP-ove struje po povlaštenoj cijeni Diokiju i TLM-u.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*