Danas se obilježava 20. obljetnica Vojno-redarstvene operacije “Maslenica”

U Zadru će se obilježiti 20. obljetnica Vojno-redarstvene operacije “Maslenica ’93.”, a na obilježavanju će sudjelovati i predsjednik Republike Ivo Josipović, predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko i predsjednik Vlade RH Zoran Milanović.

Trojica predsjednika će položiti vijenac i zapaliti svijeću u spomen na poginule hrvatske branitelje na Središnjem križu na Gradskom groblju Zadar, a zatim će položiti lovorov vijenac pred spomen obilježje 3. bojne 4. Gardijske brigade “Imotski sokolovi”.

Nakon polaganja vijenaca održat će se svečana akademija u zadarskome Hrvatskom narodnom kazalištu, gdje je predviđeno obraćanje predsjednika Ive Josipovića, Josipa Leke i Zorana Milanovića.

Vojnom-redarstvenom operacijom Maslenica, Oružane snage Republike Hrvatske su u 72 sata oslobodile bitne strateške točke i omogućile ponovno prometno povezivanje juga i sjevera Hrvatske.

U prva tri dana akcije poginulo je 19 pripadnika Hrvatske vojske i MUP-a, a ranjeno ih je 70. No, u snažnim napadima srpskog agresora koji su uslijedili odmah nakon akcije, do 31. ožujka 1993. broj poginulih hrvatskih branitelja popeo se na 127.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*