Danas se otvara Međunarodni sajam gospodarstva Mostar – 2013.

sajam-mostarU Mostaru se danas otvara Međunarodni sajam gospodarstva “Mostar – 2013.”, koji će se održati do 13. travnja na prostoru Slobodne zone Hercegovina. Partner ovogodišnjeg sajma je Europska unija (EU).

Na sajmu se očekuje sudjelovanje oko 750 izlagača iz više od tridesetak zemalja. Pored 27 zemalja, članica EU-a, tu su i zemlje iz okruženja, Turska i zemlje Dalekog istoka, kao što su Kina i Tajvan.

Na svečanoj ceremoniji otvaranja 16. mostarskog sajma, očekuje se dolazak visokog izaslanstva EU-a na čelu s Peterom Sorensenom, kojemu će pripasti čast da sajam proglasi otvorenim.

Očekuje se i nazočnost četiriju premijera iz regije, te niza gostiju iz svih oblasti javnoga života. Trećeg sajamskog dana 11. ožujka, Mostarski sajam posjetit će i povjerenik EU-a za proširenje Štefan Fuele, u pratnji političkih lidera BiH.

Uz opću sajamsku manifestaciju, na kojoj će biti predstavljene sve gospodarske grane, konferencijski i edukativni dio sajma proteći će u znaku “europskih” tema. Planirane su dvije velike konferencije na temu korištenja pretpristupnih IPA fondova EU-a i prekogranične suradnje, dok bi se druga odnosila na prilagodbu tržišta i roba Hrvatske i BiH nakon ulaska RH-a u EU, 1. srpnja ove godine.

Pitanje nastavka uspješne gospodarske suradnje Hrvatske i BiH od velike je važnosti za obje zemlje, a o tomu kako spriječiti negativne posljedice ulaska Hrvatske u EU po gospodarstva dvije zemlje, govorit će se i na Mostarskom sajmu.

Inače, Hrvatska je ove godine partner na Sajmu turizma, koji je sastavni dio sajma. U sklopu sajma turizma bit će predstavljena domaća i regionalna vinarska proizvodnja te dodijeljene nagrade najboljim vinima.

Uz ovu podsajamsku manifestaciju, bit će održan Sajam knjige i grafičke industrije te, prvi put i Sajam informacijskih tehnologija s novim konceptom i novim mogućnostima.

1 Comment

  1. haha, smiri se yebote! nisam zna! samo ja ne volim kad narod kaze da su hvatri i neznaju pricat! to meni dode na zivce i boli me k…. slusat njihov s….! a drago mi je da znas pricat i da volis hajduk, haha!

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*