Današnja BiH sliči Jugoslaviji s početka devedesetih?! VIDEO

Mogu li se današnji događaji u Bosni i Hercegovini usporediti sa zbivanjima u nekadašnjoj Jugoslaviji prije 21 godinu koja su predstavljala uvod u raspad tadašnje zajedničke države?

Kako piše zagrebački Vjesnik, vijesti koje ovih dana dolaze iz BiH mnoge su sigurno podsjetile na poznatu ciničnu izreku njemačkoga filozofa, političkog ekonomista i revolucionara Karla Marxa o tome da se povijest uvijek ponavlja dvaput: prvi put kao tragedija, drugi put kao farsa.

Tako su među glavnim novostima iz BiH one o navijačkim neredima sa snažnom etničkom pozadinom. Nije malo onih koji ih uspoređuju s nasiljem na stadionima početkom devedesetih na prostorima bivše Jugoslavije. U srijedu je tako prekinuta utakmica u Mostaru između gradskih rivala Zrinjskog i Veleža. Za neupućene, Zrinjski je klub koji ima hrvatski predznak i bio je zabranjen za komunističke vladavine. Velež je opet »crveni«, a nakon rata u BiH pristaše mu uglavnom dolaze iz istočnog, većinski bošnjačkog dijela najvećega hercegovačkoga grada. Kao i mnoge druge podjele u Mostaru, i ova na pristaše Zrinjskog i Veleža ima izrazit etnički karakter.

Prije samo četiri dana gotovo identičan incident dogodio se u Banjoj Luci, najvećem gradu u Republici Srpskoj. Gostovao je sarajevski klub Željezničar, a domaći navijači probili su zaštitne ograde želeći se obračunati s gostujućim navijačima, nedvojbeno pokazujući da je njihovo neprijateljstvo motivirano etničkom pripadnošću gostiju koje su prikladno situaciji nazivali »Turcima« i »balijama«. Iako su navijačke skupine po naravi stvari među najagresivnijim skupinama svakog društva i nisu njegov pravi predstavnik, podatak da se grupe formirane prema tome jesu li njihovi pripadnici Srbi, Hrvati i Bošnjaci sve oštrije sukobljavaju, ozbiljan je razlog za zabrinutost.

Na zbivanja početkom devedesetih mnoge podsjećaju i aktualni sastanci bosanskohercegovačkih političkih vođa koji se neuspješno okupljaju pokušavajući prevladati političku krizu i deblokirati proces uspostave vlasti. Kao i prije dva desetljeća, i sad ih je šestorica, manje-više može se reći da su to politički predstavnici naroda koji konstituiraju BiH, a sličnosti ima još: političari idu od grada do grada u seriji neuspješnih sastanaka nakon kojih se kriza samo još više produbljuje, kao i zastoj BiH na europskom putu. Ako je izreka o povijesti, tragediji i farsi točna, može se očekivati da će i cijeli sadašnji politički cirkus u BiH završiti farsom. Kakva će ona biti, vidjet će se…

3 Comments

  1. Stvarati Drzavu koju narod ne zeli toje grjeh.Bivsa drzava silom i zabludom, stvorene pod nazivom.KSHiS. Ta drzava od samog pocetka posla u obracun sa nepozeljnim.Trumbic, Sufilo i Mestrovic. Vjerujuci da ce sve normalno ici. Srbijanska Hegomonija posla ostvarenje velike Srbij. U tom krvavom poslu mnogi Hrvati su ubijeni ili protjerani. u Samom Beogrdadsko skupstini>potajno organizirano ubojstvo Hrvatski politicki lidera. Ta krvava drama prati sve Drzave kojesu silom ili prevarom stvorene. Danasnj B.i Hercegovina i ona je stvorna silom i silom se odrzava.

    • Bogumil ako smeta tebi Bosna i Hefcegovina spremi kofer i seli u zemlju koju voliš.Ostavi obični narod da živi u ovoj zemlji.Tebi smetaju oni Hrvati i Bošnjaci koji neče podjelu zemlje.Zašto živiš u zemlji koju smatraš mačehom?

  2. Mnogi nazalost ne shvataju da je bivsa Srpska YU imala poslije Rusa najmocnije tajne sluzbe E te Srpske tajne sluzbe i UDBA i danas kao i 92 uspjesno rade svoj posao Zadatak im je prvenstveno zavaditi Hrvate i Muslimane i time su otklonjene sve ozbiljne prijetnje Genocidnoj rs koja ne bi ni postojala da su Hrvati i Muslimani zajednicki svim snagama nranili RBiH
    Zato pozivam Ova dva bratska naroda da ponovo ne nasjednu Srpskoj politici Zavadi pa Vladaj vec da se okrenu zajednistvu koje jedino moze da spasi i jedne i druge u suprotno Genocidasi ce uzeti cijelu drzavu RBiH i bit ce kasno

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*