Danski pripadnici Unprofora ispitani o ratnom zločinu u Dvoru

U Kopenhagenu je u utorak počelo ispitivanje pripadnika Danskog bataljuna iz sastava Unprofora koji su 8. kolovoza 1995. bili neposredni očevici ratnog zločina u Dvoru na Uni kada su za sada nepoznate osobe u vojnim odorama u prostorijama škole i ispred škole ubile dvanaest civila, većinom hendikepiranih.

Državno odvjetništvo Republike Hrvatske na svojim je internetskim stranicama izvijestio da su u utorak ispitana dva pripadnika Danskog bataljuna, dok će u srijedu biti ispitana još dva svjedoka. Nakon provedenih ispitivanja tih svjedoka nastavit će se istraživanja i ispitivanja svjedoka u Hrvatskoj kako bi se prikupili dokazi o počiniteljima.

Kako se zločin dogodio na području razdvajanja oružanih snaga Hrvatske vojske i pripadnika srpskih postrojbi tako, uz dopuštenje danskog suda, četvoricu pripadnika Danskog bataljuna ispituju uz predstavnike DORH-a i pripadnici Tužiteljstva za ratne zločine Republike Srbije.

Sisačko Županijsko državno odvjetništvo izvijestilo je lani u travnju da policija provodi kriminalistička istraživanja teškog ratnog zločina u Dvoru 1995. godine, ali da se još ne zna identitet počinitelja koji su tada ubili jedan bračni par i deset mentalno oboljelih osoba.

Navelo je pritom da je sisačko-moslavačka policija dostavila 6. rujna 2006. izvješće o ratnom zločinu protiv civila. Zločine su, prema saznanjima, počinili pripadnici paravojnih formacija tzv. SAO Krajine, koji su prilikom povlačenja iz Dvora 8. kolovoza 1995. osim jednog bračnog para ubili i desetero mentalno bolesnih osoba, smještenih u zgradi Osnovne škole u Dvoru.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*