Darinko Kosor izbacio HSLS iz Sabora!

Obilježavanje 21. godišnjice HSLS-a
Oba HSLS-ova zastupnika, Ivan Čehok i Antun Korušec, istupili su iz stranke u znak protivljenja odluci vodstva liberala o napuštanju vladajuće koalicije, čime je HSLS četiri dana nakon odluke o istupanju iz vladajuće koalicije prestao biti parlamentarna stranka, prvi put od osnutka prije 21 godinu. Čehok i Korušec ubuduće će u Saboru djelovati kao nezavisni, a s bivšim članom HNS-a Zlatkom Horvatom osnovat će i klub nezavisnih zastupnika.

Bivši predsjednik i potpredsjednik liberala Ivan Čehok još je u subotu, kad je vodstvo odlučilo o izlasku iz vladajućeg saveza, najavio da će reći “zbogom” stranci nezadovoljan tajmingom i razlozima što ih je naveo HSLS-ov šef Darinko Kosor objašnjavajući razloge napuštanja koalicije.

“Nevjerojatno je da se koalicija može napustiti u dva dana, i to bez prethodna razgovora s HSLS-ovim zastupnicima. Posebno mi smeta što se sve poklopilo s novim sastankom ‘kukuriku koalicije’, a to sigurno nije bilo slučajno”, ocijenio je Čehok, poručivši sad već bivšem šefu Kosoru da za takvo “apsolutističko upravljanje strankom” nema njegovu potporu.

Kosor je i članstvo i javnost uvjeravao da okretanje leđa vladajućoj koaliciji neće izazvati nikakve potrese. “Ovo je povijesna odluka. Stranka je jedinstvenija nego ikad prije, a nakon dugo vremena opet će biti i samostalna”, tvrdio je, očito ne prepoznajući znakove koji su još unatrag nekoliko mjeseci dali naslutiti da bi se HSLS-u moglo dogoditi ono najgore što neku stranku može pogoditi – gubljenje parlamentarnog.

Analitičari istuču da će Darinko Kosor ostati upamćen po tome što je HSLS, prvu demokratsku stranku u Hrvatskoj, “izveo” iz Sabora, a sve govori da bi mogao biti i njezin grobar.

Ipak, valja podsjetiti da je nekada snažna stranka, u prvom desetljeću hrvatske demokracije druga po snazi, već ranije pretrpjela snažne udarce i lomove, a najteži joj je zadao jedan od osnivača, legendarni vođa studenstkog pokreta iz 1971. Dražen Budiša potpisujući predizbornu koaliciju sa SDP-om u kolovozu l998.

Budiša je tada, unatoč činjenici da je HSLS bio najjača oporbena stranka, potpisao sporazum o zajedničkoj listi za parlamentarne izbore, na kojoj je omjer kandidata bio 2:1 u korist SDP-a i time praktički predao izbornu pobjedu na parlamentarnim, a zauzvrat dobio tek načelno i nikada ispoštovano obećanje da će ga, Budišu, SDP poduprijeti na izborima za predsjednika Republike.

HSLS je već tada bio uzdrman podjelama i sukobima, početkom te, 1998., godine stranku je već napustio Vlado Gotovac i osnovao Liberalnu stranku, no koalicija sa SDP-om, potom neslaganje i nesnalaženje u vladajućoj šestorci te katastrofalna unutarstranačka kadrovska politika rapidno su rušili rejting HSLS-a, da bi ovih dana i formalno, nakon “povijesnih odluka”, dospio na političku mnarginu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*