Daul pisao Milanoviću: “Ne zatvarajte Ured za istraživanje komunističkih zločina”

Joseph Daul, šef zastupničkog kluba Europske pučke stranke u Europskom parlamentu, uputio je hrvatskom premijeru Zoranu Milanoviću otvoreno pismo u kojem poručuje: “Ne zatvarajte Ured za istraživanje komunističkih zločina.”

Daul u pismu upućenom u ponedjeljak podsjeća kako je Ured za pronalaženje, obilježavanje i održavanje grobova žrtava zločina nakon Drugoga svjetskog rata, zamišljen kao samostalan ured kako bi se rasvijetlili komunistički zločini u Hrvatskoj te izražava zabrinutost zbog njegova zatvaranja i pripajanja Ministarstvu branitelja.

“Ured može istinski obavljati svoj posao samo kao neovisno tijelo koje slobodno može postavljati svoje prioritete bez obzira na prioritete sadašnje Vlade. Od presudne je važnosti razumjeti da bilo kakva sumnja u neovisnost tog Ureda ne bi bila u skladu s njegovom važnom zadaćom”, stoji u pismu Josepha Daula, koji se pozvao i na rezoluciju o Europskoj savjesti i totalitarizmu koju je Europski parlament usvojio 2. travnja 2009.

Daul je podsjetio kako je EP o zločinima totalitarizma iznio svoj jasan stav u toj rezoluciji, a u njoj stoji kako “Europa ne može biti ujedinjena ako ne može uspostaviti zajednički pogled na svoju povijest, na nacizam, staljinizam i fašističke i komunističke režime i ne otvori poštenu i temeljitu raspravu o njihovim zločinima tijekom prošlog stoljeća”.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*