David Cameron: Britanija je spremna ratovati za Falklandske otoke

Britanski premijer David Cameron je izjavio u nedjelju da će u slučaju potrebe Velika Britanija biti spremna boriti se da zadrži Falklandske otoke, arhipelag u južnom Atlantiku na koji prava polaže i Argentina.

“Naša odlučnost je iznimno jaka”, naglasio je Cameron na kanalu BBC1 i dodao da Ujedinjeno Kraljevstvo raspolaže s jednim od pet najvećih obrambenih proračuna na svijetu unatoč rezovima koje je odredila njegova vlada.

“Svakako da bismo se borili, imamo velika sredstva za obranu kao i postrojbe stacionirane na Falklandima”, odgovorio je.

Napetosti su se zaoštrile poslednjih mjeseci između Velike Britanije i Argentine prigodom komemoracije 30 obljetnice sukoba između dviju zemalja zbog suvereniteta arhipelaga. U tom sukobu je poginulo 649 Argentinac, 255 Britanaca i tri stanovnika otoka.

U četvrtak je argentinska predsjednica Cristina Kirchner objavila u dva britanska lista otvoreno pismo Davidu Cameronu i ponovno osporila britansku nadležnost nad arhipelagom i tražila pokretanje pregovora o suverenitetu nad Malvinima, kako Argentinci zovu to otočje.

Cameron je odmah odgovorio da ne prihvaća taj zahtjev i naglasio da će se stanovnci Falklanda uskoro imati priliku izjasniti žele li ili ne ostati pod britanskim okriljem.

Na tim otocima pod britanskom dominacijom od 1833. godine, na kojima živi oko 3.000 stanovnika, 10. i 11. ožujka će se održati referendum o samoodređenju.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*