Del Ponte: Nisam iznenađena presudom Haradinaju, više mi smeta oslobađanje Gotovine

Bivša glavna tužiteljica Haškog tribunala Carla del Ponte, autorica optužnice protiv Ramusha Haradinaja, kaže da protiv njega nije bilo dokaza te da nije iznenađena oslobađajućom presudom. Više joj, kaže, smeta oslobađanje Ante Gotovine!

“Haradinaj je već jednom oslobođen, ovo je drugi proces. Ja sam vodila istragu i napisala optužnicu koju je potvrdio jedan sudac Tribunala za bivšu Jugoslaviju i još tada sam primijetila za vrijeme procesa da ima problema oko dokaza. Drugim riječima svjedoci se nisu pojavljivali, drugi svjedoci su mijenjali izjave. To su bili problemi… i zato je Haradinaj prvi put oslobođen. A onda je prizivni sud rekao da to tako ne ide i da dokaze treba predati sudu i naredio drugi proces. I tu su se pojavili isti problemi – Haradinaj je oslobođen zato što nije bilo dokaza”, izjavila je Del Ponte u razgovoru za Deutsche Welle.

Na pitanje kako sada objasniti Srbima pravednost Haškog suda, Del Ponte je izjavila da ima “razumijevanja za Srbiju”.

“Mora se Srbima objasniti kako je do toga došlo. Na suđenjima nije uvijek moguće imati dokaze i onda dolazi do oslobađajuće presude”, rekla je Del Ponte te naglasila: “To što meni mnogo više smeta je Gotovina… To je za mene bilo veliko iznenađenje i naravno Srbija je bila u pravu, kada je reagirala. I ja sam bila šokirana!”

1 Comment

  1. Gospođa Karla je jedna prodana prepredena žena kojoj su srbi platili da svjedoči protiv Hrvata i Muslimana i da nas ganja kroz iglene uši. Zato su srbi iznenanđeni ishodom ovih presuda a i ona. Mislili su da su oni sigurni da neće biti proganjani zbog agresije na Hrvatsku i BiH. Ali nisu svi prodane duše kao ona. Pravda ipak na kraju pobijedi. I zato je i trebaju tužiti i istražiti. Mislim da i ona treba jedno vrijeme u zatvor. Mnogo je ljudi unesrećila.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*