Delo: Srbija se mora osloboditi fikcije o jednakoj odgovornosti

Cilj Haaškog suda za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije je, pored ostalog, i pomirenje, piše ljubljansko Delo povodom oslobađajuće presude hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču.

“U petak izrečena opraštajuća presuda Anti Gotovini i Mladenu Markaču ima historijske dimenzije prije svega u tumačenju Oluje (usprkos brojnim još nekažnjenim zločinima nad Srbima), prirode sukoba u Hrvatskoj i suštine rata u bivšoj SFRJ,” piše današnje Delo.

Komentator navodi da ga je hrvatski kolega ispred sudske dvorane uvjeravao da će “presuda pogoršati odnose u regiji i zakočiti hrvatsko – srpsko pomirenje.”

“Neće li takav efekat biti kratkoročan”, pita se komentator i nastavlja da bi presuda “na dugi rok mogla doprinijeti tome da se u Srbiji oslobode fikcije o ravnoteži krivice i jednake odgovornosti svih umješanih strana,” piše Delo.

U dužem komentaru list počinje sa francusko-njemačkim pomirenjem nakon drugog svjetskog rata i završava da bi “prema ugledanju na Njemačku priznavanje krivice bilo oslobađajuće i samo po sebi korak ka pomirenju.”

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*