“Der Standard”: Mediji u BiH su instrumenti političkih i ekonomskih grupa

Bečki dnevni list “Der Standard”, u online izdanju u srijedu donosi tekst o medijima u Bosni i Hercegovini. Ističe se da su sredstva informiranja instrumenat političkih i ekonomskih grupa, koje vladaju zemljom.

“Urednici koji djeluju kao marionete njihovih vlasnika, mediji kao instrumenti političkih i ekonomskih grupa, koji uz pomoć propagandne bitke žele ostvariti svoje interese, novinari bez iluzija te publika koja im sve manje vjeruje”, piše “Standard” i navodi da “građani stalno moraju razmišljati o interesima te o upletenosti medija koje konzumiraju. Dakle, nedostaju informacije bez manipulativnog ukusa što dijelom stvara apatiju, u koju su mnogi upali – ali ne svi”, piše list.

Novinarka “Standarda” potom piše o Vijeću za tisak u BiH i prenosi dijelove razgovora sa izvršnom direktoricom Vijeća Ljiljanom Zurovac.

List navodi da je nakon izbora, koji su održani protekle jeseni, izvještavanje postalo još lošije te prenosi riječi Ljiljane Zurovac, koja kaže da “iza svega stoji medijski rat, prije svega između javnih servisa dva entiteta”.

Pored suradnje sa pravosudnim institucijama, Ljiljana Zurovac radi i na edukaciji mladih novinara sa sva četiri sveučilišta u BiH. Riječ je o edukaciji novinara studenata o etici i kodeksima profesije u etnički podijeljenjoj zemlji. “Većina njih do tada nije imala nikakav kontakt sa drugom nacionalnošću”, navodi, pored ostalog, list “Der Standard”. [Deutsche Welle]

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*