“Desna ruka, oči i uši” Ratka Mladića: Zdravko Tolimir u Haagu osuđen na doživotni zatvor

Haaški sud je zbog genocida u Srebrenici nepravomoćno osudio na doživotnu kaznu zatvora generala Zdravka Tolimira, pomoćnika bivšeg zapovjednika vojske bosanskih Srba Ratka Mladića za obavještajno-sigurnosna pitanja.

Sud je konstatirao da je Tolimir bio “desna ruka, oči i uši” Ratka Mladića te da mu je “više bio jednak nego podređen” te je presudom potvrdilo da se na istoku Bosne u srpnju 1995. dogodio genocid.

“Raspravno je vijeće većinski utvrdilo da ste krivi za kazneno djelo genocida i udruživanja radi počinjenja genocida”, kazao je predsjedavajući vijeća njemački sudac Christoph Fluegge čitajući obrazloženje presude kojom je utvrđeno da je prema dokazima izvedenima na ovom suđenju na području Srebrenice ubijeno najmanje 4.970 muslimana. On je pojasnio kako taj broj predstavlja konzervativnu procjenu ukupnog broja ubijenih nakon pada srebreničke enklave.

Vijeće je utvrdilo da je dokazano Tolimirovo sudjelovanje u dva udružena zločinačka pothvata političkog i vojnog vodstva Republike Srpske čiji su ciljevi bili masovno ubijanje i prisilno uklanjanje muslimanskog stanovništva iz dvije istočnobosanske enklave.

Tolimir je proglašen krivim i za djela istrebljenja, ubojstva, progona i prisilnog premještanja Muslimana iz Srebrenice i Žepe od srpnja do studenoga 1995.

Snage bosanskih Srba u srpnju 1995. ubile su oko sedam tisuća muslimanskih muškaraca iz Srebrenice, a taj je zločin isplanirala i ostvarila sigurnosno-obavještajna uprava glavnog stožera Vojske Republike Srpske kojoj je na čelu bio general Tolimir.

General Tolimir se branio sam, bez odvjetnika, te je zatražio da ga Sud oslobodi optužbi.

2 Comments

  1. Iskrena sućut Rajku Vasiću,Šušnjaru Zirdumu i Miloviću i Poskoku,Ratku i Radovanu,Vlajkiju,Čovi i Miloradu,Vlaisavljevićima i ostalim istinskim borcima za pravdu i poštenje.Drž se Tolimire.Sreća pa su ti uračunali vrijeme u pritvoru tako da ćeš izaći kada odslužiš doživotnu robiju.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*