Deutsche Welle: Turska se vraća u BiH

turska-bih-srbija Dok Amerikanci i Europljani zbog brojnih drugih kriza imaju sve manje energije za bosanske zavrzlame, Turska se uspješno trudi da bude više prisutna u bivšoj osmanlijskoj provinciji, objavio je “Deutsche Welle” prenoseći pisanje uglednog dnevnog lista “Frankfurter Allgemeine Zeitung”. “Deutsche Welle” navodi i ocjenu da se Turska “u Bosni i Hercegovinu vraća na historijski pouzdano područje” te da je Ankari “za kraće vrijeme pošlo za rukom u ovoj zemlji riješi više problema nego što su to SAD i EU uspjele za niz godina”.
“Turskom ministru vanjskih poslova Ahmetu Davutoglu je nedavno pošlo za rukom da tokom pet susreta sa svojim kolegama iz Bosne i Hercegovine, Svenom Alkalajem, te Vukom Jeremićem iz Srbije, okonča dugogodišnji spor između nekadašnjih ratnih protivnika. Rastući značaj turske diplomatije u Bosni i Hercegovini se ne može zanemariti, a to posebno pozdravljaju Bošnjaci, najbrojnija etnička grupa u ovoj zemlji. Elvir Čamdžić, vanjskopolitički savjetnik predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića, nije imao razumijevanja za neke kritične stavove zbog turskog angažmana u BiH. On je nedavno na jednoj konferenciji u organizaciji Njemačkog Aspen instituta rekao da: ’Historijski i kulturološki, Turska bolje razumije region nego većina drugih, ako ne bolje i od svih država EU, te da je samim tim sasvim logično da je Turska preuzela ovu ulogu’. Čamdžić je na iznenađenje prisutnih rekao da bi u Sarajevu rado bila pozdravljena i veća uloga Rusije u BiH ukoliko bi se Moskva odrekla dosadašnje bezuslovne podrške bosanskim Srbima.
Međutim, dobri odnosi Ankare prema BiH počinju i završavaju kod Harisa Silajdžića i njegove stranke. Turci skoro da ne njeguju odnose sa bosanskim Hrvatima i Srbima. Švedski ministar vanjskih poslova i bivši visoki predstavnik u BiH Carl Bildt, nedavno je upozorio na opasnost ovakve jednostranosti rekavši: ’Predložili smo turskom premijeru da ne ide samo u Sarajevo – u Sarajevu su vrata već otvorena, već da ode i u Banjaluku kako bi doprinio pomirenju u zemlji’. Međutim, moguće je da Turska svoju ulogu u BiH drugačije shvata. U posljednje vrijeme se stalno govorilo o tome da bi Bošnjaci ostavljeni na cjedilu formirali neku vrstu kalifata po ugledu na Iran ukoliko bi Europa dozvolila raspad BiH, te da se bosanski Srbi pripoje Beogradu, a Hrvati Zagrebu.
Ovakvi scenariji istina nikada nisu bili realni, čak i u vrijeme najveće nevolje tokom ratnih godina, kada većina bosanskih muslimana nije pokazala naklonost prema radikalnoj interpretaciji islama, što su na svojoj koži osjetili neki arapski borci koji su se borili na strani Bošnjaka. Ipak, zaista postoji neeuropska država čiju bi blizinu potražili Bošnjaci ukoliko dođe do raspada Bosne i Hercegovine. Ta država je Turska”, piše “Frankfurter Allgemeine Zeitung”, a prenosi “Deutsche Welle”.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*