Di Carlo: SAD podržavaju visokog predstavnika, referendum u RS prijetnja Daytonu

Zamjenica američke veleposlanice pri Ujedinjenim narodima Rosemary di Carlo, komentirajući izvještaj visokog predsjednika u BiH Valentina Inzka u Vijeću sigurnosti UN-a, rekla je u ponedjeljak kako se SAD nadaju da bh. lideri, koji su iskazali tako odanu službu u Vijeću sigurnosti, ipak mogu pronaći način da zajedno rade na prevladavanju unutarnjih političkih teškoća.

– Danas se temelji povijesnog Daytonskog sporazuma dovode u pitanje prijeteći da unište brojne uspjehe koje je zemlja ostvarila. SAD pozivaju strane da poduzmu apsolutno svaki mogući napor i zajednički prevladaju etničke i stranačke linije razdvajanja, da bi se održali mir i stabilnost. Sjedinjene Države još jednom potvrđuju punu podršku instituciji visokog predstavnika“, kazala je Di Carlo, kako je prenio VoA.

U američkoj vladi se slažu s ocjenom da “nedavni zaključci Narodne skupštine RS-a predstavljaju fundamentalni izazov Dayjtonskom sporazumu, i najozbiljniji i uznemirujući smjer akcija kojim RS krši taj sporazum.Ove akcije u pitanje dovode spremnost RS-a da poštuje vladavinu prava, i put BiH k Europskoj Uniji te ekonomskom oporavku“, dodala je.

“Visoki predstavnik ima našu punu podršku u osudi nezakonitog dovođenja u pitanje njegovih ovlasti, a isto će tako imati i našu punu podršku u koracima koje poduzme kako bi se poštovao Dayton i obranili i sačuvali suverenitet i teritorijalni integritet BiH. U procesu smo i sami“, kazala je zamjenica američkog veleposlanika u UN-u, “razmatranja naših vlastitih mjera kojima bismo podržali i zaštitili Dayton i institucije BiH, ako to bude potrebno“, kazala je Di Carlo.

Di Carlo je također naglasila zabrinutost zbog nepostojanja državne vlade sedam mjeseci nakon izbora, dodajući da lideri BiH jednostavno moraju organizirati jaku koalicijsku vladu koja će biti sposobna da provodi reforme.

“SAD u potpunosti odlučne da se ispoštuje Dayjtonski sporazum, u potpunosti podržavaju odluke visokog predstavnika, i nadaju se i dalje da će lideri u BiH konačno ostvariti konsenzus kada je u pitanju obrana, ustav, i druge reforme neophodne za mir, stabilnost i članstvo BiH u EU-u i NATO savezu“ – zaključila je Rosemary di Carlo, zamjenica američke veleposlanice u UN-u.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*