Dijaspora može znatno pridonijeti opstanku Hrvata i Bošnjaka u RS

Predsjednik Svjetskog saveza dijaspore Bosne i Hercegovine (SSDBiH) Zaim Pašić u razgovoru za agenciju Anadolija komentirao je činjenicu da Bošnjaci nakon proteklih lokalnih izbora neće imati svoje predstavnike u skupštinama čak 40 od 63 općine u Republici Srpskoj, kao i da su bh. Hrvati u tom entitetu potpuno politički marginalizirani.

Kako je pokazalo istraživanje novinara agencije Anadolija, u većini općina gdje će imati svoje predstavnike Bošnjaci su gotovo beznačajan politički faktor i bez njih se mogu donijeti sve odluke bitne za život jedne općine.

Sve ovo ukazuje na činjenicu da je prostor gdje je do agresije na BiH živjelo čak 500 tisuća Bošnjaka gotovo potpuno etnički očišćen. Istovremeno, broj Hrvata se sa prijeratnih 180 sveo na tek 18 tisuća.

Dobar dio Bošnjaka i Hrvata koji su protjerani sa svojih ognjišta danas živi diljem svijeta. Zaim Pašić za Anadoliju objašnjava uzroke političkog nestanka Bošnjaka i Hrvata u RS.

“Veliki problem je nezainteresiranost političkih stranaka koje apliciraju za rezultate u RS, a pri tom ne uzimaju u obzir da je najviše protjeranih Bošnjaka i Hrvata upravo iz tog entiteta. Većina tih građana je trenutno izvan BiH i nema ozbiljnijeg kontakta s programima stranaka koje to čak i ne žele predstaviti dijaspori. A bili su pozvani od strane naših organizacija koje imaju uvjete za organiziranje i takvih skupova. Ovo je jedini razlog sto bh. građani izvan BiH nisu zainteresirani za glasanje”, kazao je Pašić.

Apelirao je na sve probosanske snage da se uključe u rješavanje ovog problema.

“Moja preporuka svim političkim subjektima u BiH je da shvate da je naša dijaspora veoma dobro organizirana i da im može pomoći na narednim izborima, ali uz jedan ozbiljniji pristup. Na kraju, možda je ovo i kazna za usvajanje Zakona o popisu stanovništva za kojeg sam ja već rekao da je nastavak entičkog čišćenja bh. dijaspore, jer dijaspora uopće neće biti popisna”, rekao je Pašić.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*