Diplomati su stradali jer američke službe nisu ozbiljno shvatile mogućnost nemira

Iako američke vlasti vjeruju da je protuameričko nasilje koje je izbilo u utorak u Libiji i Egiptu izazvao arapski ‘talk-show’ emitiran tri dana ranije, američki dužnosnici su izjavili da nisu izdana upozorenja za visoku pripravnost američkim predstavništvima u regiji glede mogućnosti nemira.

Egipatska televizijska mreža al-Nas emitirala je u subotu, kako su rekli njezini voditelji, izvatke iz filma na engleskom jeziku koji vrijeđa proroka Muhameda.

Dugometražni film “Nevinost muslimana” čiji su isječci postavljeni na internetu posredstvom egipatskog kopta, izazvali su silovite reakcije muslimanskih vjernika u Egiptu te u Libiji gdje su naoružani napadači u Bengaziju ubili američkog veleposlanika Chrisa Stevensa i još trojicu Amerikanaca.

Iako su dužnosnici američke vlade bili svjesni zapaljivog sadržaja filma, tri dužnosnika su rekla da njegovo emitiranje nije izazvalo snažna upozorenja obavještajnih službi ili State Departmenta glede mogućih prijetnji američkim diplomatskim misijama u islamskom svijetu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*