Dječja pjesma ujedinila Hrvatsku, BiH i Srbiju

Rajko Dujmić, legendarni hrvatski skladatelj i vođa grupe Novi Fosili, Marijo Pejić, glazbeni producent iz Sarajeva i djevojčica Marina Petković iz Teslića (BiH) dio su tima koji će Bosnu i Hercegovinu predstavljati na Međunarodnom glazbenom festival za djecu pod nazivom „Ta se pesma ljubav zove“.

Festival će biti održan  23. i 24. rujna 2011. godine  u Kikindi (Srbija), u organizaciji zbora „Čuperak“. Ova smotra glazbenog stvaralaštva za djecu natjecateljskog je karaktera, a sudionici su najznačajniji autori glazbe i pjesnici za djecu te talentirani mališani s prostora bivše Jugoslavije

Program ovog prestižnog festivala odvijat će se u dvije večeri, a Bosna i Hercegovina će imati svoju predstavnicu. To je djevojčica Marina Petković iz Teslića, koja će nastupiti kao predstavnica Međunarodnog festivala dječje pjesme „Lino-Fest“ iz Sarajeva, s pjesmom “Mali Ćiro“, koju je uglazbio legendarni hrvatski skladatelj i vođa grupe „Novi Fosili“ Rajko Dujmić.

– Na ovogodišnjem, devetom po redu, „Lino-Festu“, koji je u svibnju mjesecu održan u Bosanskom kulturnom centru u Sarajevu, u organizaciji Udruge „Libertas“ iz Sarajeva, Marina Petković osvojila je prvu nagradu publike. Organizatori festivala u Kikindi izrazili su želju da ona predstavlja našu domovinu na toj značajnoj manifestaciji i mi smo se rado odazvali njihovom pozivu. Na ovaj način svi skupa dajemo doprinos međunarodnoj kulturnoj suradnji u oblasti dječje glazbe i ‘građenju mostova’ među državama u regiji, ističe autor i producent festivala „Lino-Fest“ prof. Marijo Pejić.

Organizator  nastupa predstavnice Bosne i Hercegovine Marine Petković na međunarodnom dječjem festivalu „Ta se pesma ljubav zove“ u Kikindi je Udruga „Libertas“.

Svetlana Milić, organizatorica festivala „Ta se pesma ljubav zove“ i skladateljica mnogih dječjih hitova, ne krije zadovoljstvo dolaskom predstavnika Bosne i Hercegovine u Kikindu i kaže:

– Djevojčica Natalija Đurica iz Kikinde ove godine osvojila je drugo mjesto na „Lino-Festu“ u Sarajevu i tada smo dogovorili suradnju. Razmjena mladih talenata izuzetno je značajna za proces kulturne suradnje.

Hrvatski skladatelj Rajko Dujmić, koji je ovih dana zaokupljen radom na novom materijalu za svoje „Nove Fosile“, podržava ovakve kulturne projekte za djecu.

– Ja od prve godine sudjelujem na „Lino-Festu“ i mislim da su takve edukativno-zabavne manifestacije neophodne u današnje doba, kako bismo našu djecu zaštitili od pritiska sveprisutnog kiča i šunda. Drago mi je da ćemo se s pjesmom „Mali Ćiro“ predstaviti i u Kikindi, jer djeca glazbom trebaju graditi prijateljstvo, mir i toleranciju, kazao je Rajko Dujmić.

Glazbeni talent

Inače, Marina Petković rođena je 2002. godine u Tesliću, gdje ide u četvrti razred osnovne škole “Petar P. Njegoš” i prvi razred osnovne glazbene škole-odsjek gitara. Članica je glazbenog društva “Isidor Bajić” s kojim sudjeluje na raznim koncertima i festivalima. Osim glazbe, Marina Petković voli i slikanje i do sada je imala tri izložbe. Također pohađa školu plesa i engleskog jezika. Kaže da u Kikindu dolazi u pratnji  roditelja i brojne ekipe.

(Hrvatska riječ)

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*