Dnevni list: Priprema se ukidanje pet od deset županija u Federaciji BiH

Neminovna je reorganizacija Federacije BiH i ona će se izvesti postupno. Trenutačno se pomno analizira shema po kojoj bi u prvoj fazi reorganizacije FBiH bilo ukinuto pet od ukupno deset županija koliko ih ima u Federaciji BiH, piše današnji Dnevni list.

Prema toj shemi, ostalo bi pet županija. Tako bi se Hercegovačko-neretvanskoj pripojile Hercegbosanska i Zapadnohercegovačka, a Sarajevska županija bi se ujedinila s Bosansko-podrinjskom, Zeničko-dobojskom i Srednjobosanskom županijom.

Unsko-sanska, Posavska i Tuzlanska županija ostale bi u sadašnjem obliku. Kako piše list, druga faza podrazumijeva potpuno ukidanje županija i uvođenje dviju razina vlasti u Federaciji BiH – entitetske i općinske.

Ovo podrazumijeva i izmjenu Ustava BiH. Za sada političke stranke se ne žele o ovom javno izjašnjavati s obzirom na to da se još radi o “grubim radovima”.

Jedino Tomo Vidović, zastupnik SDP-a u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH kaže da “nakon ukidanja županija treba na red doći ukidanje entiteta i stvaranje države koja će moći postati članica Europske unije”.

Federalni premijer Nermin Nikšić izveo je računicu po kojoj bi ukidanjem županija, računajući i plaćanje obveza koje imaju, Federaciji BiH ostalo 500 milijuna KM i taj bi novac odmah mogao biti plasiran u gospodarstvo.

Sadašnja struktura FBiH s deset županija, uspostavljena Washingtonskim sporazumom iz 1994. godine je neprirodna, komplicirana i preskupa, tvrdi Dnevni list, ističući da se za plaće i naknade u cijeloj federalnoj administraciji godišnje se se potroši 1,5 milijardi KM.

Zahtjevi za ukidanje županija nisu novi, a prvi je prije nekoliko godina uputio Jasmin Imamović, načelnik Tuzle. Dnevni list tvrdi da je, prema dosadašnjim istraživanjima javnog mnijenja, oko 80 posto građana je za hitno i bezuvjetno ukidanje svih deset županija.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*