Do kraja godine BiH u Afganistan šalje pješačku postrojbu

Zamjenik ministra obrane BiH Marina Pendeš izjavila je da bi pješačka postrojba Oružanih snaga (OS) BiH najkasnije do kraja ove godine trebala biti upućena u misiju ISAF u Avganistan.

Prethodno je potrebno da se okončaju potrebne procedure u institucijama BiH da bi se zadovoljili svi zakonski uvjeti za slanje postrojbe.

– Sada pripremamo dokument za Vijeće ministra BiH kako bi ono dalo suglasnost i sve se ponovno vratilo u Predsjedništvo BiH da donese konačnu odluku, objasnila je Pendeš u izjavi za današnje sarajevsko Oslobođenje.

Ona je dodala da potom slijedi rok od 60 dana u kojem Parlamentarna skupština BiH treba potvrditi odluku o upućivanju vojnika u Afganistan.

Pendeš je navela da je Ministarstvo obrane poduzelo na vrijeme sve aktivnosti koje su njegovoj nadležnosti, odnosno da su pribavljene suglasnosti i pozitivna mišljenja od ministarstava financija, pravde, vanjskih poslova i sigurnosti BiH.

Inače, vojnici iz BiH bi u Afganistanu trebali biti pod zapovjedništvom danskog kontingenta i osiguravat će jedan kamp. Ukupno bi iz Bosne i Hercegovine trebalo otići 40 vojnika, a interes dragovoljaca je veliki, usprkos potencijalnim rizicima – glavni motiv su, naravno, visoke plaće i dnevnice za sudjelovanje u ovoj misiji.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*