Ravnatelj dobio otkaz zbog plakata podrške: Hoće li ga vratiti na posao sad kad su generali oslobođeni?

Današnji Večernji list objavio je priču o Krešimiru Mihajloviću, bivšem ravnatelju zagrebačke osnovne škole “Petra Zrinskog”, koji je s funkcije smijenjen, a potom i otpušten, nakon što je na ulazu u školu postavio slike generala Ante Gotovine i Mladena Markača.

Sve se to događalo prije godinu dana. Hrvatski mediji “slučaju” su posvetili veliku pozornost, ističući da je u OŠ Petra Zrinskog školu ravnatelj postavio plakat s Mladenom Markačem i Antom Gotovinom, koji pozdravljaju djecu svakog jutra, uz napomenu da je riječ o generalima osuđenim na dgogodišnje zatvorske kazne. Doduše, tada su kazne još bile nepravomoćne, ali se tom “sitnicom” općenito nitko nije pretjerano bavio, pa ni u slučaju ravnatelja Mihajlovića.

Treba napomenuti da je medijskoj pozornosti veliki doprinos dao i sam dopinio i sam Mihajlović svojim izjavom da onome kome plakat smeta poručuje da slobodno ode živjeti u Srbiju.

Mihajlović je nakon smjene i otkaza zadovoljštinu potražio na sudu – podigao je tri tužbe: za političku diskriminaciju, zbog neostvarivanja radnih prava te za materijalnu odštetu zbog zaostalih plaća.

Večernji list ga se sjetio nakon što ja Haaški sud donio oslobađajuću presudu generalima Gotovini i Markaču.

Kako su sudski procesi upravo u tijeku, profesor Mihajlović nevoljko je pristao na kratak razgovor jer, piše Večernji list, nije želio ni na koji način, pa ni putem medija, utjecati na sud.

Želio je, prije svega, kao hrvatski branitelj ranjavan u Domovinskom ratu, izreći svoje zadovoljstvo povratkom generala.

Krešimir Mihajlović
“Oduševljen sam jer se potvrdilo ono u što sam duboko vjerovao, da su ti ljudi nevini. Veselim se što sam bio u pravu. Iako neuspješno tražim bilo kakav posao, ali ne nalazim jer kao da imam kugu, sve bih ponovno napravio isto”, izjavio je 57-godišnji profesor.

“Nitko ne kaže da sam trebao biti ravnatelj cijeli život, ali ne razumijem zašto nisam mogao raditi kao profesor. Nastojali su me uništiti, iako sam na dužnosti ravnatelja učinio mnogo dobrih stvari za školu. Uostalom, nije napravljen ni jedan negativni inspekcijski nalaz niti je ikada zbog mene stigla prijava i jednog roditelja, pa ni kada sam izvjesio plakat”, ističe Mihajlović dodajući da se postavljanje pklakata odlučio jer se trudio da “naša djeca uče važne datume iz novije povijesti”, poput Dana branitelja ili obljetnica pada Vukovara, kamo je, uostalom, svake godine besplatno odvodio djecu.

Bivši ravnatelj, danas nezaposleni profesor, je otac četvero djece. Kaže da je teško, obitelj jedva preživljava. “Evo baš danas poslao sam dopis Elektri da nam uključe struju jer nam je prijatelj prikupio novac da podmirimo dug”, dodaje.

Iako su mu mnogi okrenuli leđa, iza njega je stalo sedam braniteljskih udruga, a prijatelj Damir Borovčak ovih je dana poslao i otvoreno pismo premijeru Zoranu Milanoviću, kojim traži da se profesora Mihajlovića vrati na posao.

“Nakon što je njegovoj šesteročlanoj obitelji ugrožena egzistencija, pretrpio je živčani slom i danas je teško narušena zdravlja. Jedinu utjehu našao je u vjeri i duhovnoj obnovi kod patera Zvjezdana Linića. S obzirom na to da su generali danas nacionalni hrvatski junaci, pisao sam premijeru tražeći da se profesor Mihajlović vrati na posao i da se tako ispravi velika nepravda”, izjavio je Borovčak.

Borovčak kaže da se nada pravdi koja, kako se pokazalo na slučaju generala Gotovine i Markača, ipak postoji.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*