Dobri i loši učinci prebacivanja licencirane proizvodnje hrvatskih tvrtki u BiH

Vanjskotrgovinska komora BiH i Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa pripremaju analizu o utjecaju koji bi moglo imati eventualno prebacivanje licencirane proizvodnje hrvatskih tvrtki u BiH.

Ona bi prema riječima Duljke Hasić, eksperta Vanjskotrgovinske komore BiH (VTK BiH), trebala biti gotova do lipnja ove godine.

Mogućnost preseljenja svoje proizvodnje u BiH sve jače najavljuju hrvatske tvrtke iz prehrambenog sektora jer se boje da će izgubiti veliki dio tržišta regije kada Hrvatska uđu u EU. To će značiti izlazak ove zemlje iz bescarinskog kruga zemalja CEFTA-e. Tako procjene hrvatske konditorske industrije pokazuju da će im ulaskom u EU izvoz pasti do 30 posto i da će biti prisiljeni prepoloviti kapacitete i broj radnika.

Duljko Hasić vjeruje da će ukoliko dođe do preseljenja licencirane proizvodnje u BIH to ugušiti domaću proizvodnju, posebno oblast hrane, gdje mi nemamo dobre poticaje, gdje je proizvodnja rascjepkana i izložena brojnoj konkurenciji. Sve to, kaže, može uzrokovati gašenje velikog broja bh. proizvodnje.

Ipak, ono što u svemu tome može biti pozitivno za BiH je i dolazak nove tehnologije, zapošljavanje domaćih kapaciteta te razvoj.

O tome očekuju li da će kompanije iz Hrvatske ići na kupovinu već postojećih tvornica ili na greenfield investicije Hasić navodi da će se od hrvatskih kompanija tražiti da to ne budu samo prebacivanje proizvodnje nego greenfield investicije kako bi se razvijalo i bh. gospodarstvo. Ipak, čekamo, navodi Hasić, a prenosi ekapija, završetak analize koja će pokazati i prednosti i nedostatke takvog poteza hrvatskih kompanija na domaće tržište.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*