Dodatna optužnica protiv “monstruma s Grbavice”

Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH, podigao je drugu, dodatnu optužnicu protiv Vlahović Veselina, zvanog „Batko“, rođenog 3. srpnja 1969. godine u Nikšiću, Crna Gora, državljanina Crne Gore, ranije osuđivanog, nalazi se u pritvoru.

Kako je službeno priopćeno, drugom optužnicom optuženi Vlahović se u dodatnih 14 točaka tereti da je tijekom 1992. godine počinio kazneno djelo ratnog zločina nad žrtvama bošnjačke i hrvatske nacionalnosti u sarajevskim naseljima Grbavica, Kovačići i Vraca.

Optuženi se tereti da je kao pripadnik paravojnih formacija, na diskriminatornoj osnovi,  vršio progon nad civilima u ovim naseljima, te počinio ubojstva, odvođenja u ropstvo, silovanja, protuzakonita zatvaranja, fizička i psihička zlostavljanja, pljačkanja imovine, kao i odvođenje civila u nepoznatom pravcu, kojima se od tada gubi svaki trag.

Optuženi Vlahović se između ostalog, tereti za ubojstva i odvođenja u nepoznatom pravcu 14 žrtava, zatim za silovanja, mučenja, premlaćivanja, namjerna ranjavanja iz vatrenog oružja, protuzakonita zatvaranja i pljačkanja civilnih žrtava.

Optuženi Vlahović Veselin, tereti se da  je počinio kazneno djelo zločin protiv čovječnosti iz članka 172. stavak 1.  točka h.)  KZ BiH, u svezi s točkama a), e) g)   i)  k) i f), a sve u svezi s člankom 180. stavak 1. istog Zakona.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

S obzirom da se u Tužiteljstvu i Sudu BiH već vodi predmet protiv optuženog Vlahović Veselina, tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH, predložit će spajanje ovih optužnica.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*