Dodik: Ankara podržava samo muslimane u BiH, jedino s njima održava komunikaciju

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da Ankara podržava samo muslimane u BiH i jedino s njima održava komunikaciju.

“Kada bih imao priliku razgovarati s (turskim premijerom Recepom Tayyipom) Erdoganom, priopćio bih mu svoje zamjerke na politiku Turske u BiH”, rekao je Dodik i dodao da bi mu bila čast da se sastane sa Erdoganom.

Dodik je u razgovoru sa turskim novinarima, koji su sa skupinom privrednika posjetili BiH, najavio je da planira posjeti Tursku krajem godine, prenosi portal “Tudays Zaman” (todayszaman.com).

Dodik se požalio da BiH ima probleme sa Turskom kada je riječ o unutarnjopolitičkim pitanjima BiH. “Unutarnja pitanja u BiH su naša stvar”, poručio je Dodik.

Istaknuo je kako mu je cilj da Republika Srpska dobije veću autonomiju unutar BiH, a po mogućnosti, da ostvari i punu nezavisnost.

“Ne treba nam stolica u UN. Treba nam više samostalnosti. Kada bi bilo moguće, odmah bismo proglasili nezavisnost”, rekao je predsjednik Srpske.

Dodik je naglasio da su Srbi u BiH spremni odustati od ulaska BiH u EU, ako to podrazumijeva prenošenje više vlasti s entiteta na razinu BiH.

Komentirajući prilike u Europi, Dodik je rekao da je “EU postala iluzija i da je to veoma vidljivo”.

Dodik je pohvalio turskog premijera, navodeći da je Erdogan dobar političar i da je vlada pod njegovim vodstvom unaprijedila tursku ekonomiju, a Turska postala strateški značajna u regionalnoj i međunarodnoj politici.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*