Dodik: BiH se treba raspasti po uzoru na SSSR i ČSSR

Lider SNSD-a i predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik ponovio je tvrdnju da “mehanizam utvrđivanja procedura za mirni razlaz u BiH treba biti ustavno koncipiran”. On je iznio i ideju kako vidi taj, kako navodi, mehanizam u državnom Ustavu:

– To bi podrazumijevalo da konstitutivni narodi na prostoru kojem žive, odnosno entitet, može provesti referendum o tome i da na bazi tog referenduma uđe u razgovore s drugima u BiH i postigne sporazum, kazao je Dodik za RTRS.

On je i jučer na skupu u talijanskom mjestu Cadenabbia, koji je organizirala Fondacija Konrad Adenauer, predložio da se u budući Ustav BiH ugradi “mehanizam mirnog razlaza BiH”.

Na tvrdnje da ne postoji “mirni razlaz”, on je uzvratio da se zaboravlja Čehoslovačka (ČSSR), koja se mirno razišla, kao i SSSR.

Dodik je rekao i da u procesu europskih integracija EU “nema problema s decentraliziranom BiH”. Europa svoje modele, kaže on, neće nametati, jer je to stvar dogovora domaćih političara.

2 Comments

  1. Zasto ti pravasi toliko se zalazu za unistenje Hrvata. VGidite li sto se dogadja u Pakistanu Samoliji i drugim muslimanskim zemljama.Nemojte misliti da to nece biti u Bosni i Hecegovini.Muslimani puna usta bosne a nikad nisu osudili Otomansku invaziju i unistenh Bosanskog Kraljevstva.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*