Dodik će predložiti povlačenje SNSD-a iz Socijalističke internacionale

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je da će predložiti organima stranke da se SNSD povuče iz Socijalističke internacionale ako postoji odluka o suspenziji, ističući kako nema smisla da se zloupotrebljava velika multinacionalna i multipolitička organizacija, stavljajući se u funkciju jedne političke partije, a sve “da bi se vršio pritisak na SNSD da mora po svaku cijenu sa SDP-om”.

“Ovo je najbolji mogući način da nikada ništa sa SDP-om ne uradimo”, rekao je Dodik sinoć novinarima u Sarajevu, dodajući da o svemu još nema nikakve službene obavijesti od Socijalističke internacionale. Naglasio je da SDP od samog uključenja u Socijalističku internacionalu pokušava osporiti članstvo SNSD-a u ovoj organizaciji.

“To pokušavaju raznim prijavama i tvrdnjama da kršimo kodeks, odnosno da smo u prethodnom mandatu ušli u vlast sa ekstremno desnom strankom SDA. Pridodali su priču o mom dočeku Biljane Plavšić, a naveli su i da ne želimo dogovor o formiranju vlasti sa SDP-om, tako da su učinili sve da diskredituju SNSD”, rekao je Dodik nakon sastanka sa zamjenikom pomoćnika državnog sekretara SAD Tomasom Kantrimenom.

Odluka o suspenziji SNSD iz Socijalističke internacionale odgođena je za rujan zbog velikog protivljenja srbijanske Demokratske stranke, koju su na Skupštini u Ateni predstavljali Boris Tadić i Vuk Jeremić, prenijeli su juče beogradski mediji.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*