Dodik: Dayton predviđa balans, rotaciju i ravnopravnu zastupljenost naroda

Postojanje više koncepta u BiH suštinski razlog što nije formirana vlast na razini države, izjavio je u razgovoru za Glas Amerike Dodik predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, ističući da se on zalaže za daytonski koncept, koji predviđa balans, rotaciju i ravnopravnu zastupljenost naroda.

Za BiH je najbolje rješenje da se vrati na daytonski izvorni balans, rekao je Dodik te nastavio: “Onda bismo znali da Hrvati mogu predložiti svoje predstavnike, mi Srbi svoje, a Bošnjaci svoje. I ne bi bilo eksperimenata. Ovako smo svi u fazi nekog esperimenta koji možda zvuči primamljivo nekima u Europi, ali on je neostvariv u BiH gdje postoje realni odnosi između tri konstitutivna naroda i dva entiteta.”

Prema njegovim riječima, formiranje vlasti je bilo lako završavano u svim prethodnim slučajevima, dok se nije pojavila politika koja podrazumijeva želju da jedna politička stranka bude predstavnička i za više od jednog naroda, bez obzira što za nju glasuje isključivo, recimo, bošnjački narod. Tu je, podsjetio je Dodik u razgovoru za Glas Amerike, došlo do problema u FBiH između političkih predstavnika Bošnjaka i Hrvata i krize koja je dovela do toga da je visoki predstavnik bukvalno formirao Vladu FBiH.

Na okruglom stolu koji je organiziran na Johns Hopkins University, za profesore i studente postdiplomskih studija iz područja međunarodne politike i diplomacije, Dodik je, govoreći o situaciji na Kosovu, rekao da podržava Srbe na Kosovu i “da sadašnja međunarodna politika i intervencija nije neutralna i objektivna, i vezana je za politički interes Prištine”, priopćeno je iz Ureda entitetskog predsjednika.

“Takva politika ne vodi prema rješavanju problema na sjeveru Kosova, može dodatno zakomplicirati situaciju i unijeti nestabilnost u cijelu regiju”, ustvrdio je predsjednik RS i naveo da svako rješenje mora uvažavati legitimna prava Srba u tom dijelu Kosova i mora se zasnivati na poštovanju međunarodnog prava i Rezolucije 1244.

Naglasio je da je uspostavljanje mira u BiH jedan od najvećih uspjeha međunarodne zajednice, a ključ tog uspjeha je Daytonski mirovni sporazum. Dodik je ocijenio da je trenutna kriza uzrokovana činjenicom da Daytonski sporazum nije poštovan i da su neke strane u međunarodnoj zajednici od samog početka imale namjeru promijenito ga.

“Nametanje odluka visokih predstavnika dovelo nas je do sadašnje krize i pokazalo se da je nametanje bila pogrešna politika međunarodne zajednice”, ustvrdio je Dodik i dodao da postoje tri koncepcije za budućnost BiH.

“Jedna od njih je centralizacija, koja nije realna opcije, druga je da BiH bude visoko decentralizirana država, što je najrealnija opcija, koja se može postići dogovorom političkih predstavnika konstitutivnih naroda, ali za što treba dobra volja naših političkih partnera. Treća opcija je disolucija BiH, što nije naša želja, i što je tabu tema za političare u BiH, ali to ne znači da to nije realna alternativa”, rekao je Dodik.

Dodik je izjavio kako nema problem s Bakirom Izetbegovićem, ni s bošnjačkim političarima, a naročito ne s bošnjačkim narodom. “Moje neslaganje s Izebegovićem vezano je isključivo za njegovu, i politiku koju vode njemu slični, a koji pokušavaju da svoju viziju BiH nametnu svim građanima u BiH”, rekao je Dodik tijekom boravka u SAD-u.

Dodik je također, odgovarajući na pitanje o pismu koje mu je uputio Bakir Izetbegović, za član bošnjačkog člana Predsjedništava BiH još rekao “da nije pokazao dobru volju za rješavanje problema”. Dodao je i “da ne prihvaća vrstu razgovora, koji sadrže direktne i indirektne prijetnje”.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*