Dodik: Hrvatima treći entitet u granicama bivše Herceg-Bosne VIDEO

Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik rekao je da bi Hrvati u BiH trebali imati svoju političko-teritorijalnu jedinicu, zajednicu ili federalnu jedinicu, koja bi bila u granicama bivše Herceg-Bosne.
On smatra logičnim da u narednom mandatu mjesto predsjedatelja Vijeća ministara BiH pripadne autentičnom političkom predstavniku Hrvata, dodavši da bi, prema njegovom mišljenju, predsjednik Hrvatske demokratske zajednice BiH Dragan Čović bio najbolji kandidat za tu poziciju.
Dodik je istaknuo da Hrvati kao građani RS imaju isti status kao i Srbi.
“U RS hrvatski interes nije devastiran. U selu kod Banja Luke obnovljeno je 70 hrvatskih kuća koje se posjećuju samo vikendom ili za godišnji odmor, a ima i mnogo praznih u koje nitko ne dolazi”, rekao je predsjednik RS gostujući u programu Nove TV.
Govoreći o mogućem odcjepljenju RS, Dodik je rekao da, hipotetički govoreći, ako i kada bi se radilo na otcjepljenu, tražit će se trenutak u kojem će Republiku Srpsku mnogi priznati.
On je naglasio da nije osoba koja želi rasturiti BiH, jer u njegovom programu nije nasilje, a hoće li BiH opstati «to će se vidjeti». Dodik je rekao da je on rješenje za BiH, ali da je točno da nije poslušnik trećerazrednim međunarodnim službenicima.
Predsjednik RS je rekao da njemu nije problem otići u Srebrenicu i pokloniti se žrtvama, ali da nije spreman prihvatiti politizaciju i srebrenizaciju rata u BiH.
“Otići ću u Srebrenicu onoga trenutka kada bude dovoljno prihvatljiv broj bošnjačkih i hrvatskih funkcionara koji će zajedno sa mnom otići u Jasenovac i ja ih pozivam da to uradimo ove godine”, poručio je Dodik.
On je rekao da bi izručio ratnog zapovjednika Vojske RS Ratka Mladića Haškom tribunalu, kada bi on bio u RS, jer, kako kaže, odavno nema nikakav problem s haškim optužnicama. “Ali jedno znam, a to je da nije ovdje”, rekao je predsjednik RS.
Dodik je ponovio da Sarajevo ne doživljava kao svoj glavni grad. “Sarajevo je političko središte BiH, ali u tom gradu više nema Srba i Hrvata kao što je nekad bilo. U Sarajevu ima više Kineza nego Srba i Hrvata… To što sam rekao da Sarajevo sliči Teheranu to i danas mislim, jer u Sarajevu ima više džamija nego u Teheranu”, istaknuo je Dodik i dodao da nije veliki entuzijasta što se tiče BiH kao svoje domovine.

1 Comment

  1. Dodo sa Bosanskom Posavinom 4 entitet biče od Dervente Modriće do Bosanskog broda i smanjimo tvoju R.S.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*