Dodik i Čović u Laktašima demonstrirali potpuno jedinstvo: Krišto ostaje kandidat za premijera

Predsjednik SNSD-a i HDZ-a BiH Milorad Dodik i Dragan Čović založili su se u srijedu navečer, tijekom međusobnog sastanka, za nastavak sastanaka lidera šest političkih stranaka u BiH o uspostavljanju vlasti na razini BiH, potvrdivši opredjeljenje i želju da što prije dođe do Vijeća ministara BiH.

“Krajnje je vrijeme i mi dijelimo zajednički stav da se nastave sastanci šest političkih lidera u BiH i da bi bio red da lider HDZ-a 1990 Božo Ljubić sazove jedan sastanak na kome bi o tome razgovarali”, rekao je Dodik novinarima u hotelu “Kaldera” kod Laktaša, nakon sastanka sa Čovićem.

Izrazivši uvjerenje da o tome postoji i suglasnost lidera SDS-a Mladena Bosića, Dodik je istaknuo da bi na taj način bila otpočeta nova runda razgovora o mogućem rješenju pitanja formiranja vlasti. Dodik je rekao da su na sastanku u Laktašima potvrđeni raniji stavovi SNSD-a i HDZ-a BiH.

“Mi smatramo da predsjedatelj Vijeća ministara BiH i dva ministarska mjesta trebaju pripasti HDZ-u BiH i HDZ-u 1990, a Republici Srpskoj  četiri ministarska mjesta, uključujući Ministarstvo vanjskihposlova BiH”, naglasio je Dodik.
Lider SNSD-a je naveo da je to zajednička osnova i u skladu s njom će prihvatiti svaku vrstu razgovora relevantnih političkih lidera o formiranju vlasti.

On je naglasio da su dosadašnji zastoji u izboru Vijeću ministara BiH definitivno razlog jedne ambiciozne političke koncepcije oličene u SDA i SDP-u BiH, koja želi da u političku praksu izbora u institucije BiH uvede novi koncept, koji podrazumijeva da se ne biraju predstavnici naroda, kako je to predviđeno Ustavom BiH.

Predsjednik SNSD-a je rekao da su lider SDA Sulejman Tihić i SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija “gurali” priču o pripadnicima naroda i na taj način doveli kompletnu situaciju u BiH u poziciju neizvjesnosti, uz zahtjev Sulejmana Tihića za navodnu raspodjelu važnijih mjesta u BiH na bazi popisa iz 1991. godine.

“Ne postoji popis iz 1991. kao osnova ničega u Ustavu BiH i Daytonskom sporazumu. Postoji paritet, ravnoteža i konsenzus i to je nešto pri čemu mi ostajemo. Na razini zajedničkih tijela BiH ne može se birati ništa na bazi bilo kog popisa, to može da se uradi u lokalnim zajednicama eventualno, ali ni to nije predviđeno važećim Ustavom BiH”, naglasio je Dodik.

On je pozvao političke predstavnike da se vrate u ustavne okvire i pristupe izboru Vijeća ministara BiH onako kako je to rađeno i ranije.

“Osnovna krivica je promjena načina i mogućnosti glasovanja, odnosno izbora zajedničkih tijela BiH, prije svega Vijeća ministara, uvjetovanačinjenicom da je visoki predstavnik ranije promijenio način izbora, ukinuo rotacije i doveo do ovakve jedne neizvjesne situacije. Dio odgovornosti snosi i institucija visokog predstavnika i svi koji su to radili u prošlosti, a koji su doprinijeli da se dođe u pat poziciju”, istakao je Dodik.

Dodik je rekao da on i Čović, kada je riječ o izboru zajedničkih institucija BiH, podržavaju paritet konstitutivnih naroda i dva entiteta, što, kako je naveo, podrazumijeva raspodjelu po jednu trećinu, te poručio da nije spreman sudjelovati u bilo kakvim razgovorima o Vijeću ministara BiH koje bi modelirali i vodili stranci.
“Ovo mora biti vlasništvo nas lidera i političkih stranaka iz BiH i bilo kakav utjecaj sa strane za nas je nemoguć i neprihvatljiv. Možemo obavljati konsultacije s važnim faktorima, ali to ne znači da netko drugi može sazvati sastanak i da na njemu dođe do dogovora o Vijeću ministara BiH, jer taj dogovor moramo mi sami postići”, zaključio je Dodik.

Lider HDZ-a BiH Dragan Čović rekao je da su stavovi koje je iznio predsjednik SNSD-a njihovi zajednički, te izrazio uvjerenje da bi do sastanka koji bi organizirao lider HDZ-a 1990 Božo Ljubić moglo doći već idućeg tjedna.

On je rekao da nema nijednog razloga da Vijeće ministara BiH ne bude formirano prije sjednica 7, 8. i 12. prosinca u bruxellesu, koje će obrađivati temu BiH. “Svi koji postavljaju bilo kakve uvjete moraju u startu shvatiti da ti uvjeti ne prolaze. Na razini BiH potrebna je jednakost tri naroda”, istakao je Čović.

On je izrazio uvjerenje da je do kraja studenog moguće postići takav dogovor. “Ono što je urađeno na raziniFederacije BiH ne smije biti na razini BiH, jer bi to značilo da istu sliku kakvu imamo u tom entitetu i to bi bio krah BiH”, istakao je lider HDZ-a BiH.

Nadalje, on je rekao da izbor predsjedatelja Vijeća ministara BiH već duže vrijeme nije sporno pitanje, jer je izvjesno da će to biti kandidat HDZ-a BiH. “Ne vidim nijedan razlog da ja budem predsjedatelj Vijeća ministara BiH. Naš kandidat za tu poziciju je Borjana Krišto i to je vrlo jasan stav naše stranke”, zaključio je Čović.

1 Comment

  1. Pokušaj podjele Bosne i Hercegovine je krajni cilj SNSD i oba HDZ u Bosni i Hercegovini.Samo sljepac još nevidi politiku podjela Dragana Čovića i Milorada Dodika koji imaju saveznika u Mladenu Bosiću i SDS.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*