Dodik i Čović utvrdili potrebu zajedničkog djelovanja

Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Hrvatska demokratska zajednica BiH (HDZ) utvrdili su potrebu zajedničkog, koordiniranog djelovanja o svim pitanjima na razini BiH, izjavili su danas lideri dviju stranaka Milorad Dodik i Dragan Čović.

Dodik je ponovio da su i dalje “otvorena pitanja” u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH vezano za smjenu zamjenika predsjedavajućeg Zastupničkog doma parlamenta BiH Denisa Bećirovića, kao i o pokrenutoj inicijativi za smjenu ministra vanjskih poslova BiH Zlatka Lagumdžije te ponavlja kako smatra da postoji većina za te smjenu.

Bećirović bi, kaže, trebalo da bude smijenjen u drugom krugu glasanja, a po njemu, Lagumdžija “mora da bude smijenjen jer je kršio Ustav i procedure i nije uvažio unutarstranački dogovor o formiranju Vijeća ministara BiH”.

“Time bi se očistila situacija i u samom Vijeću ministara i mogli bismo popuniti to tijelo da bi nastavilo da radi na europskim pitanjima”, tvrdi Dodik i dodaje da, ukoliko poslije smjene Lagumdžije SDPBiH izađe iz vlasti, “nastavit će se suradnja s SDA”.

“Mi nismo oni koji želimo da biramo bošnjačke predstavnike. Oni koji imaju legitimitet će predlagati svoje ljude. Ne želimo da nama neko određuje naše kandidate, niti mi drugima”, dodao je.

U Dom naroda je upućena također i potvrda za smjenu ministara iz SDA, a sve su ovo bile i teme današnjeg sastanka Dodika i Čovića.

“Predstoji ipak zakazivanje sjednica oba doma”, istaknuo je Dodik na zajedničkoj konferenciji za novinare s Draganom Čovićem u Banjaluci i dodao da ostaje da se čeka redovna, ukoliko ne bude vanredne sjednice Zastupničkog doma, čije predsjedavanje je preuzeo Sulejman Tihić i od njega ovisi termin sjednice.

I Čović je naglasio da dvije stranke imaju strateški odnos koji je danas potvrđen i koji će, kako je kazao, opredijeliti njihov zajednički o svim pitanjima koja su bitna za BiH, a doticat će ih se putem parlamentarne rasprave, te izvršne vlasti na razini BiH u narednih nekoliko mjeseci.

“I to bez obzira na to o kojima pitanjima se govori HDZ želi biti partner sa SNSD-om i to je dugoročna priča”, kategoričan je i lider HDZ-a BiH na pitanje novinara kako će glasati njegova stranka po zahtjevima za smjenu Bećirovića i Lagumdžije. “Imat ćemo usuglašene stavove”, ponovio je Čović.

Dodika je upoznao da HDZ BiH želi da u Federaciji BiH stvori jednu stabilnost na način, kako kaže, da se osigura jednakopravnost, jer smatra da su i lokalni izbori pokazali da “vlast, onih koji su napravili ili pokušali napraviti vlast u FBiH opće ne funkcionira”.

I oni koji predstavljaju Hrvate, kako kaže, u toj vladi imaju mali postotak potpore hrvatskog glasačkog tijela na izborima.

“Mislimo da u narednih mjesec do mjesec i pol moramo pokušati riješiti taj problem, a način na koji ćemo to rješavati su bilateralni razgovori. Osjetio sam potrebu da prije svih, razgovaram s Dodikom, a obavit će i sastanak s drugim liderima stranaka”, rekao je Dragan Čović.

Za naredni mjesec najavili su novi sastanak predstavnika SNSD-a i HDZ-a.

1 Comment

  1. Kaže Čović:”Dodika je upoznao da HDZ BiH želi da u Federaciji BiH stvori jednu stabilnost na način, kako kaže, da se osigura jednakopravnost, jer smatra da su i lokalni izbori pokazali da “vlast, onih koji su napravili ili pokušali napraviti vlast u FBiH opće ne funkcionira”.”
    Poznajući Dodika i njegovu “ogromnu” želju za stabilizacijom Federacije mogu samo reći:Zar smo mi zaista toliko lud narod??

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*