Dodik: Inzko me ne može smijeniti, spremni smo odgoditi referendum pod određenim uvjetima

Republika Srpska neće odustati od referenduma, ali je moguće da se, pod određenim uvjetima, prolongira za ne više od 90 dana, izjavio je predsjednik RS Milorad Dodik.

– Ne možemo odustati od referenduma, ali možda bi mogli govoriti o tome da ga odložimo na rok ne više od 90 dana, pod uvjetom da su otvorene točke za koje imamo primjedbe, rekao je Dodik sinoć za B92, ističući da će se ovo demokratsko pravo koristiti i kasnije u neposrednoj budućnosti.

Dodik je također kazao da ne vjeruje da će Vijeće sigurnosti UN usvojiti izvješće visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka, u kojem optužuje njega i RS da ruše Daytonski sporazum, ističući da je taj dokument “najobičnija laž i obmana”.

Također, Dodik je rekao da ga visoki predstavnik ne može smijeniti i da neće prihvatiti da bude smijenjen.

“Suština europske politike je pravo, a Inzko krši pravo, dok se mi borimo za pravo i poštovanje ustava”, rekao je Dodik, zapitavši tko je dao visokom predstavniku ovlašćenja da ga smijeni.

Dodik je istakao da se u BiH sudi većinom Srbima i da se samo na njih retroaktivno primjenjuju zakoni, da Sud i Tužiteljstvo BiH izuzimaju predmete ratnih zločina koji su u tijeku, kao i da jedna osoba imenuje i prvostupanjsko i drugostupanjsko sudsko vijeće.

On je istakao da su otvorene točke neprocesuiranje ratnih zločina nad Srbima, a posebno slučajeva Dobrovoljačka, Tuzlanska kolona, Kazani, Srebrenica i Bratunac prije 1995. godine, Dudakovićevi zločini u zapadnoj Krajini.

Narodna skupština RS usvojila je 13. travnja odluku o raspisivanju referenduma u Republici Srpskoj na kojem bi se građani trebali izjasniti podržavaju li nametnute zakone visokog predstavnika u BiH, posebno o Sudu i Tužiteljstvu BiH.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko najavio je da će poništiti odluku o referendumu ukoliko to ne učini Narodna skupština RS.

3 Comments

  1. dodik mozda djukela i jeste,,ali djukela koja se bori i laje za vlastiti narod,,KOGA TI TO HSP GLUMIS,,DODIK JE POSTENIJI OD TVOG HSP-a,,od LIJANOVICA–ZAJEDNO STE SKUPILI GLASOVA DA SE MOGU NA PRSTE JEDNE RUKE IZBROJITI–DRZITE SE KLONIRANOG HRVATA KOMSICA I SARAJEVSKE DJAMAHIRIJE–ZA SVE VAS JE DODIK GOSPODIN KOJEG MI HRVATI NEMAMO,,TAKO JE TO LAZNI HSP-u.

    • Naravno da je pošten u tandemu sa čovićem poštenju nema kraja vidjet cemo kako ce se završiti ovo sve.Borba HDZ za Hrvatski narod je dobro poznata narocito Hrvatima u Bosnia o RS da ne govotim !!!

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*