Dodik: “Mi ne vjerujemo u BiH”

SNSD je održao Republiku Srpsku stabilnom i zato zaslužuje pobjedu na predstojećim lokalnim izborima, izjavio je predsjednik te stranke i Republike Srpske Milorad. Istaknuo je također kako SNSD nema ništa protiv toga se u listopadu održe i opći i lokalni izbori, ako postoji suglasnost ostalih stranaka.

“Već duže vrijeme postoji opća suglasnost da je svaka druga godina izborna i da bi zbog troškova bilo racionalno spojiti opće i lokalne izbore”, rekao je Dodik te dodao da će SNSD na izborima dati svoje najbolje ljude u svim lokalnim zajednicama, dok će na izborima u Srebrenici za mjesto načelnika izaći sa zajedničkim kandidatom svih stranaka iz Republike Srpske.

Dodik je za Radio-televiziju Republike Srpske rekao da treba održati strateško partnerstvo sa SDS-om i ostalim strankama iz Republike Srpske na razini BiH i da SNSD neće izaći iz tog partnerstva.

“Mi ne vjerujemo u BiH. SDS ima potrebu da prikaže drugo međunarodno lice i zbog toga je i njihova izjava da se više ne treba svađati sa Sarajevom”, rekao je predsjednik SNSD-a.

Dodik, koji je i predsjednik Republike Srpske, ocijenio je da u BiH i dalje dominira ideja o rehabilitaciji priče o ukidanju RS, koja će biti pokrenuta čim se pruži prilika, zbog čega je naivna priča o prestanku sukoba sa Sarajevom.

Govoreći o protestu otpuštenih pripadnika Oružanih snaga BiH, Dodik je rekao da Republika Srpska neće pristati da plaća mirovine onih koji su na takve uvjete pristali na početku svog angažmana. On je naglasio da se dosadašnje obveze trebaju isplatiti, ali da je takav zakon potrebno ukinuti.

“Onaj tko je htio donijeti takav zakon na razini BiH htio je urušiti mirovinski sustav Republike Srpske”, naglasio je Dodik. Naglasio je da je Republika Srpska spremna za europski put, ali ne na europski put BiH koji bi urušio institucije RS.

Prema njegovim riječima, nova realnost je približavanje granice s EU ulaskom Hrvatske, ali i promjena strateške uloge ove zemlje prema BiH nakon što postane članica EU.

“Hrvatska je do sada vidljivo bježala od pitanja položaja Hrvata u BiH, a sada će se otvorenije baviti tim pitanjem”, ocijenio je Dodik, dodajući da će se politika Republike Srpske u tom pogledu svoditi na širenje odnosa dobre suradnje sa svima.

Komentariajući predstojeće izbore u Srbiji, Dodik je rekao da će RS poštivati legitimno izabranu vlast te da želi stabilnu Srbiju. “Da bi Srbija bila stabilna mora imati jake institucije i jedinstvenu i kompaktnu vlast”, poručio je Dodik.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*