Dodik: Ministar vanjskih poslova bit će Srbin ili neće ni biti Vijeća ministara

Budući ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine bit će Srbin ili neće ni biti Vijeća ministara BiH, izjavio je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik za banjalučki “Fokus”, ističući da RS mora dobiti ukupno četiri ministarstva, od kojih je jedno Ministarstvo vanjskih poslova.

I međunarodnoj zajednici jasno da su zahtjevi iz RS potpuno ispravni i zbog toga i nema većih međunarodnih intervencija u formiranju vlasti, rekao je Dodik.

“U sva tri naroda točno se može identificirati tko ima predstavničku političku moć. Kod Hrvata to su dva HDZ, kod Srba su to SNSD i SDS. Mi smo neprikosnoveni predstavnici srpskog naroda”, dodao je Dodik.

Predsjednik RS rekao je da postoji izuzetno velika odgovornost sadašnjih političkih čimbenika koji predstavljaju RS, jer prihvaćanje jednog političkog koncepta za uspostavljanje vlasti na razini BiH može imati dalekosežne posljedice za srpski narod. “Što kada bi hipotetički povjerovali u dobre namjere Lagumdžije i pristali na njegov koncept formiranja vlasti, a da za deset godina u Federaciji BiH na vlast dođe recimo radikalna islamistička stranka kojoj bi ono što uradimo danas bila politička baza. Šta onda uraditi? Jedino bi mogli seliti se odavde”, rekao je Dodik.

Ocijenivši da je BiH ”klinički mrtvac, kome ni kisik iz svih rezervi međunarodne zajednice ne može osigurati preživljavanje”, Dodik je ponovio da teritorijalni integritet BiH kao “labave zajednice” ne mora biti sporan, ali da unutarnji segmenti imaju toliki stepen autonomije koji nije sporan za bilo koga.

“Ono što nije moguće jest da se pod pričom funkcionalne BiH napravi centralizirana BiH. To se neće dogoditi”, istakao je Dodik, podsjetivši da ni sva sila OHR-a nije uspjela pobjediti volju da se očuva RS.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*