Dodik: Miran razlaz je najbolje rješenje za BiH

dodik-12 Predsjednik Vlade RS Milorad Dodik izjavio je u petak u Beogradu da ne isključuje mogućnost da RS jednog dana odluči o svom statusu i da to ne može biti tabu tema. “Mi smo spremni graditi neki oblik svoje egzistencije u BiH s pojačanom autonomijom, ali ako već hoćete raspravu o BiH i njenom budućem uređenju, onda mislim da je jedini održiv koncept mirni razlaz i mirna egzistencija dva entiteta”, rekao je Dodik na znanstvenom skupu “15 godina Daytonskog sporazuma”. Ako netko dira Dayton i hoće raspravu o novom Ustavu, “onda su sve varijante otvorene i legitimne”, istaknuo je Dodik.
Govoreći o proibližavanju BiH Europskoj uniji, Dodik je rekao: “Stav ove garniture političara i vlasti u RS je: ako nas tjerate da biramo između RS i njenog kapaciteta koji ima i europskog puta, hvala vam na europskom putu. Mislim da je ključno da održimo kapacitet i autonomiju koju imamo.” Govoreći o pripremama zakona o referendumu, čije usvajanje su osporili bošnjački zastupnici u Vijeću naroda RS, Dodik je rekao da su namjere političkog vodstva RS da taj posao dovrše ozbilje te dodao: “Onog trenutka kad legaliziramo zakon mi ćemo tražiti referendum.”
Dodik smatra da Dayton treba čim više približiti izvornim načelima, ali da je to gotovo nemoguće. Naveo je da su samo tri od 56 nadležnosti koje su otete RS, prenesene u skladu sa Daytonom, što znači da je samo u vezi s te tri nadležnosti RS kao strana prihvatila takva rješenja.
Po njegovim rječima, BiH je pod međunarodnim protektoratom, a vlast se može okarakterizirti kao ambasadorokracija. “Zato je ključno bilo ovo što sada radimo, a to je da se suprotstavimo nasilju visokog predstavnika, pomalo smo neshvaćeni i u samoj RS, a mislim da je dramatično nerazumjevanje ovdje u Srbiji”, rekao je Dodik, ističući da RS protiv svih visokih predstavnika koji su proglašavali zakone mimo mandata priprema tužbe njihovim matičnim zemljama zbog kršenja međunarodnog ugovora. Pritom je rekao da je tužba protiv bivšeg visokog predstavnika Paddya Ashdowna u velikoj mjeri već pripremljena.
Dodik tvrdi da su visoki predstavnici vršioli pravno nasilje u BiH u mnogim slučajevima. U bonnskim ovlastima nigdje ne spominje da visoki predstavnik donosi odluke iz nadležnosti parlamenta, ali su visoki predstavnici unatoč tome donijeli više od 800 raznih odluka, od čega preko 200 zakona, rekao je Dodik.
Naglasio da se visoki predstavnik, djelujući po imaginarnim, a ne pravnim ovlaštenjima, pojavio kao proizvođač prava u BiH, stvarajući sasvim novi politički sustav odnosa intervenirajući u Ustav, prenoseći nadležnosti i formirajući nove institucije.
Premijer RS smatra da je devijacija i to što je uspostavljeno Vijeće za provedbu mira, budući da Daytonski sporazum takvo tijelo ne predviđa, a ono je preuzelo sve ingerencije u vezi sa ocjenom rada OHR-a.
Govoreći o aktualnim aktivnostima vezanim uz ustavne promjene, Dodik je rekao: “Kada su shvatili (međunarodni čimbenici) da pojedinačnim reformama ne mogu da dobiju ono što traže, naprasno su organizirali nekoliko aktivnosti za promjenu Ustava.” Prema njegovim riječima, promjene Ustava, za koje oni kažu da su neophodne zbog europskog puta, upravo su bile suštinske promjene Ustava i u pravilu su značile smanjenje nadležnosti RS. Srbi iz RS nemaju interesa za promjenu Ustava BiH, rekao je Dodik, ističući kako je interes RS da se vrati na izvorni Dayton, a ne da izgradi novi ustavni poredak zato da bi netko u nekoj svjetskoj kancelariji bio zadovoljan.
Izvor: Nezavisne novine

1 Comment

  1. Meni je žao da ni Vi kao i sve druge bošnjačke stranke ne razgovarate na pravi način i argumentovano.Od Vas nikad nisam čuo da je Bosna evropski priznata u Berlinu 1878 g. i da je to moguči datum državnosti iste.Teritorija koja je tada dobrovoljno se uključila u zajednicu jugoslovenskih naroda,i da ima pravo i na razdruživanje sa SFRJ.AVNOJ i Dejton su potvrdili odluke Evrope iz 1878 g. i ne mogu biti osnova razgovora o statusu i budučnosti BiH.To mora da zna i Incko i Viječe za implementaciju mira.Odluke Berlinskog kongresa mogu biti nevažeče samo ako strane potpisnice tako odluče.Sva rješenja za Bosnu i Hercegovinu moraju da budu u skladu sa tim.Nema jednostranog mijenjanja statusa BiH kako je to 1992 g.Karadžić uradio a pojedini Evropski čelnici prihvatili kao neku realnost.Meni ako Bosna ne odgovara rasprodat ču svu svoju imovinu i otići na Mars ako je tamo bolje.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*