Dodik: Možda je “mirni razlaz” najbolja opcija za BiH, da se više ne mrcvarimo…

Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik još je jednom usporedio bivšu Jugoslaviju i današnju Bosnu i Hercegovinu, izjavivši kako je jedna od opcija «miran razlaz» u BiH. U intervjuu agenciji Srna on je rekao da je najveći izazov svih ovih godina bio očuvati Republiku Srpsku, ali da je i veći izazov možda ponovo se za nju boriti.

“Istinska potreba srpskog naroda bila je da se organizira u teritorijalnu i političku organizaciju i da zaštiti svoja prava. To je bila osnovna ideja, koja je ostvarena i koja ne može biti uprljana. Za sve ostalo što se eventualno dogodilo u ime RS, mogu odgovarati pojedinci, ali ne i Republika Srpska”, naglasio je Dodik.

“U Srebrenici je bilo strašnih zločina, ali što je s našim žrtvama”

On je naglasio da je jedan od nacionalnih prioriteta zaustavljanje pokušaja, što iz same BiH, što izvana, da se rat u BiH i Republika Srpska “srebreniziraju”. Ponovno je izbjegao koristiti riječ “genocid”, umjesto toga upotrijebivši sintagmu “strašni sločin”:

– Nitko normalan ne može reći da tamo nije bilo strašnih zločina. Ali, što je sa našim žrtvama koje isto tako traže poštovanje? I naše žrtve su bile nevine. Njihove obitelji nikada nisu dočekale da se procesuiraju oni koji su ih zavili u crno. Pogledajte što se dogodi u svijetu kada jedna skandinavska televizija objektivno prikaže događaje u i oko Srebrenice? Film koji je prikazan je najbolji dokaz da se istina može sakriti na neko vrijeme, ali da će kad tad isplivati na površinu, i mi moramo učiniti sve da ta istina što prije dođe do svih svjetskih centara”, naglasio je  Dodik.

Dodik je kazao da je Republika Srpska danas, i da će uvijek biti, slobodan okvir za sve koji u njoj žive, bez obzira na nacionalnu pripadnost, a koji poštuju njene institucije i u njoj vide mogućnosti za svoju budućnost.

– Treba razmišljati o mogućnostima da BiH opstane u ovom teritorijalnom smislu, i da bude neka labava konfederalna ili federalna zemlja, ili da se na miran način raziđemo. To rade pametni ljudi, izjavio je Dodik.
“Ako idete u miran razlaz, onda morate ljude anketirati kroz referendum, konstitutivne narode, odnosno entitete. To je nešto što nije nepoznato u svijetu. Mislim da bi to bilo korisnije i bolje, da se ne mrcvarimo na ovaj način, i da naprosto snažno zgrabimo neke buduće mogućnosti, i da se zajedno nađemo u Europskoj uniji. Ovakvo stalno nastojanje da BiH pod moranjem funkcionira, to vam je kao i brak koji mora, a ne može”, kazao je Dodik.

“Ako BiH neće Hrvati i Srbi, Bošnjaci su mali da bi nametnuli tu volju za ova dva naroda”

Dodik je dodao da Srpska doživljava BiH kao servis koji treba biti pogonsko gorivo za afirmaciju Republike Srpske, a ne mjesto s kojeg se urušava Republika Srpska.

“Ako BiH neće Hrvati i Srbi, Bošnjaci su mali da bi nametnuli tu volju za ova dva naroda”, napomenuo je Dodik.

On je rekao da razumije ljubav Bošnjaka prema BiH, dodavši da je on tu ljubav imao prema Jugoslaviji, a danas ima prema Republici Srpskoj i Srbiji. Razumio je dobro, kaže, i poruke koje su se znale čuti iz samog vrha Islamske zajednice, a nedavno i iz SDA, da svima kojima se ovdje ne sviđa, mogu otići ali da ništa ne mogu ponijeti.

“Svi koji misle da ćemo ikada otići odavde, u velikoj su zabludi. Ovo je naša kuća. Ovo je naša zemlja. Ako bude insistiranja da odemo s ovog područja, poručujem im da Srbi neće biti putnici bez prtljaga”, naglasio je.
Osvrćući se 20 godina unazad, predsjednik Dodik je kazao da je Republika Srpska sazrela u svakom smislu.

“Pogledajte danas parlament BiH i jedinstven nastup svih predstavnika iz Republike Srpske. To se zove politička zrelost i nacionalna odgovornost. Srpska demokratska stranka jeste nama opozicija u RS, tako da se mi imamo gdje prepirati. Ali, Sarajevo nije mjesto gdje se više ikada ijedna garnitura predstavnika Republike Srpske smije prepirati. Tamo se ona brani jednim glasom”, naglasio je.

4 Comments

 1. Mile i njegovi poltroni mogu da pjene koliko hoce,on nastavlja po staro i ovoj godini, i tu nema sta da se posebno polemise. Mozemo da se samo ponavljamo, tako da nam bude jos jasnije:
  1) Rs je samo entitet u BiH i nista vise a ne neki medzunarodni subjekt, kako bi htio i propagira “gospodin” Dodik.
  2) BiH je medunarodno priznata drzava i clanica UN. Ima svoj drzavni i medunarodni subjetivitet.
  3) Entiteti su nastali Dejtonskim sporazumom i ne mogu da se otcijepe iz tog okvira a kamoli od BiH, kao medunarodno priznate drzave.
  4)Raspad, promjene granica unutar jedne zemlje mogu samo dovesti do sukoba, i do ostvarenja zelja protagonista rata na nasim prostorima. Znamo svi sta nam je rat donio.
  5) Priznanje RS od strane svijeta znacilo bi gazenje svih onih principa na kojima pociva demokratski svijet, davanje onima kojima se sada sudi u Hagu, i koji su osudzeni ili su pokojni za pravo , za sve one gadosti koje su pocinil. Bila bi to poruka svim njima slicnim da se isplati zlocin. A to je u suprotnosti i sa ljudskim i Bozijim zakonima. Pa nisu ovi u Evropi sisali vesla, i neznaju sta rade.
  6) Dodik i njegovi imaju problem sami sa sobom. On je opsednut strahom. Strah od drugog, razlicitog, strah od dominacije, prevladavanja jednih od drugih. Strah od unitarizacije, majorizacije , a sam to ima u RS. Apsurdno ali tacno. Zato Mile oslobodi se straha i manipulacija, u strahu su velike oci, a razim okaze.
  7) Rs je entitet sva tri konstutivnsa naroda, a ne samo jednog, tako stoji u Dejtons. sporazumu i Ustavu BiH. Zar samo sto se zove Republika srpska da je srpski. On je i Bosnjacki i Hrvatski i svih njenih gradzana. I sam Holbruk, tvorac Dejtona, je rekao da je to njegova najveca greska sto je prihvatio takav naziv, jer u samom naslovu se sugerira obicnom narodu da je to ” nase” a ne “njihovo” I zato se oni tako drze imena kao pijan plota i pjene kad se pocne u to dirat. Ime je diskutabilno,a ne samo kako je nastala i sve ostalo, da ne pricam.
  8) I na kraju dok se ova dva cira (rs i fbih) ne skinu sa vrata BiH nema napredka , prosperiteta i puta prema ljepsoj buducnosti. Ali kako god bili, kako rece Abdulah Sidran, ono sto je neprirodno , otpasce kao krasta- to se desava kad rane zarastu i zalece se- tako nesto tece prirodan proces. Ostaje da mu vjerujemo. Iz njegovih rijeci u Bozije, kako kaze narod. Zvuci sasvim logicno.
  Formula za bolju buducnost je tako jednostavna, a to je: ”Oslobodimo se strahova- vas od nas i nas od vas”. Videcete, kako se ide naprijed.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*