Dodik najavio rezoluciju osude genocida u Jasenovcu

donja-gradina-jasenovac1 U Donjoj Gradini, u blizini ušća rijeke Une u Savu, danas je obilježena 65. godišnjica proboja logoraša iz logora Jasenovca. Komemoraciji je, kako je i bilo najavljeno, nazočio srbijanski predsjednik Boris Tadić, koji je položio vijenac na spomen obilježje, a vijence su položili i član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić, ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj, delegacije parlamenta BiH, predsjednik RS Rajko Kuzmanović, predsjednik Narodne skupštine RS Igor Radojičić, premijer RS Milorad Dodik, veleposlanik Ruske Federacije u BiH Aleksandar Bocan Harčenko, boračka udruženja, predstavnici vjerskih zajednica, među kojima i delagacija Islamske zajednice, koju je predvodio banjalučki muftija Edhem Čamdžić.
Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Nebojša Radmanović obraćajući se nazočnima poručio je da je utvrđivanje istine o sustavu ustaških logora u Jasenovcu i Donjoj Gradini u najboljem interesu svih država bivše Jugoslavije, posebno srpskog i hrvatskog naroda, ali i Židova, Roma i drugih naroda, domaće i svjetske javnosti, te povijesne znanosti.
Milorad Dodik u svom govoru je istaknuo kako je odsustvo istine onemogućilo sud i pravdu, a nedostatak suda i pravde spriječio je pomirenje. “Krvnik nije prestao biti krvnik, a žrtva žrtva usprkos decenijama prešućivane istine o ovom stratištu i nasilnog zaborava, a sve u ime prosperiteta nekadašnjeg jugo društva… Žrtve ustaškog genocida u Jasenovcu, Donjoj Gradini, Prebilovcima, kao i ostale žrtve ustaške NDH proglašavane su žrtvama fašizma bez vjere i nacionalnosti i tako se dogodilo da je istina postala najveća žrtva Jasenovca”, istakao je Dodik. “I rat se, naravno, ponovio, jer se istina nije mogla zaboraviti”, objasnio je Dodik uzroke, kako je kazao, “posljednjega građanskog rata” te najavio, tj. ponovio nedavnu najavu, izrečenu u povodu rezolucija kojom je skupština Srbije osudila ratne zločine nad Bošnjacima u Srebrenici, da će uskoro biti inicirano da se Jasenovac i Donja Gradina kroz relevantne institucije označe kao mjesta na kojem je počinjen genocid i da se taj genocid osudi.
Dodik je u svom govoru obnovio tvrdnju kako je u Jasenovcu ubijeno 700 tisuća ljud, na toj borojci ustraje uprava Donje Gradine, pa je na mjestu održavanja komemoracije u Donjoj Gradini istaknut je natpis “700.000 žrtava ustaškog genocida”. Radiotelevizija Republike Srpske u izvješćima o komemoraciji ističe da je “međunarodna komisija za istinu o jasenovačkom sistemu hrvatskih koncentracijskih logora za istrebljenje Srba, Židova i Roma zaključila u travnju prošle godine da su Hrvati uspjeli u Jasenovcu i Donjoj Gradini ubti više od 700.000 Srba, oko 23.000 Židova i oko 80.000 Roma”. Radio Slobodna Europa u svom izvješću navodi da je Donja Gradina najveće stratište sustava jasenovačkih koncetracijskih logora te da je prema nekim procjenama tamo ubijeno oko 360 tisuća ljudi, najviše Srba, Roma i Židova.
Brojku 700.000 je, u Dnevniku HRT-a, komentirao povjesničar dr. Slavko Goldstein, koji je u Karlovcu sudjelovao na obilježavanju Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta, održanom u organizaciji Židovske vjerske zajednice Bet Israel. “700.000 žrtava treba shvatiti ne samo kao pretjerivanje, nego kao manipuliranje žrtvama, što je za svaku osudu”, reko je Goldstein.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*