Dodik: Nećemo proglasiti nezavisnost RS, jer je nitko ne bi priznao

Predsjednik Vlade Republike Srpske (RS) Milorad Dodik izjavio je danas u Trebinju da RS ostaje privržena izvornom Daytonskom sporazumu i da neće ući u avanturizam proglašavanja nezavisnosti koja neće imati priznanje. “Moramo se prisjetiti da je Sjeverni Cipar davno proglasio nezavisnost, a nema priznanje. Avanturizam te vrste neće biti ovdje uporabljen”, rekao je Dodik komentirajući kako savjetodavno mišljenje Međunarodnog suda pravde u Den Haagu o legalnosti proglašene nezavisnosti Kosova može utjecati na RS.

Entitetski premijer tvrdi i da RS ostaje “privržena izvornom Daytonu, ne njegovoj degradaciji, ni nasilju koje je provodio visoki predstavnik i međunarodna zajednica”.

Ako netko takvu BiH vidi u budućnosti, naveo je, “vidi je i RS”, a “ukoliko ne, onda će sigurno biti dobro došla ovakva odluka i za pozivanje na naše pravo”.

“Mislimo da ćemo i mi imati pravo da na to pozovemo, ako to, naravno, bude trebalo. Dotle ostajemo u poziciji podrške Srbiji i njezinoj politici vezano za Kosovo”, ustvrdio je Dodik.

Poručio je i da će RS nastaviti sa svojom politikom u BiH da ne prizna Kosovo.

Ipak, dodao je da “ne treba biti emotivan i naivan i ne reći da je ta odluka veoma važan momenat i da će dati krila novim priznanjima nezavisnosti Kosova kao i dovođenje Srbije u još nepovoljniju poziciju”.

Dodik je ovom prilikom rekao i da je RS u Daytonski sporazum “unijela svoj subjektivitet”, ali “da se ne osjeća dobro u BiH”.

“BiH je smetnja za naš razvoj i košta nas ogromnog novca”, ustvrdio je on.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*