Dodik: Neka umjesto Srbin stoji – “jedan”

Dok mnogi prepoznaju veliki problem u inzistiranju predstavnika Europske unije i Vijeća Europe da se Ustav BiH prije listopadskih izbora uskladi s presudom Europskog suda za ljudska prava u predmetu”Sejdić i Finci protiv BiH” , predsjednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik smatra da je rješenje vrlo jednostavno, dakle da oko toga ne treba praviti dramu. Dodik je, naime, izjavio da RS pristaje ispuni odluku Europskog suda za ljudska prava, jer je to, kako je naglasio, neophodno za nastavak puta u Europu. Po njegovom mišljenju, “neki u BiH žele zbog te odluke Suda napraviti dramatične promjene Ustava BiH”, pa njih Dodik upozorava: “To se, naravno, ne može dogoditi i zato gubimo vrijeme.” Dodik je podsjetio da RS prihvaća da umjesto odrednice o nacionalnoj pripadnosti člana Predsjedništva BiH bude broj, odnosno da umjesto da stoji “Srbin”, stoji “jedan”.
Dodik je naglasio da je to sve što RS može uraditi, a hoće li to prihvatiti i ostali u BiH, to je, kako je rekao, njihov problem.
Evropski sud za ljudska prava je potkraj prošle godine donio presudu u korist Jakoba Fincija i Derve Sejdića protiv BiH zbog diskriminacije manjinskih naroda. Presuda je donesena po tužbi Fincija i Sejdića protiv BiH zbog diskriminacije u izbornom procesu , odnosno nemogućnosti da se građani BiH koji ne pripadaju nijednom od tri konstitutivnih naroda kandidiraju za članove Predsjedništva BiH i Doma naroda Parlamenta BiH.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*