Dodik: SNSD podržava teritorijalni integritet i međunarodni kapacitet BiH

Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske (RS) i lider najjače stranke u ovom bosanskohercegovačkom entitetu, Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) nastavlja davati izjave koje intrigiraju javnost.

Samo sedam dana nakon što je na skupu u talijanskoj Cadenabbiji isprovocirao raspravu tvrdnjom da Ustav BiH treba promijeniti tako da se u ovaj dokument uvrste odredbe koje bi mogle voditi “mirnom razlazu”, odnosno odjcepljenju RS od Bosne i Hercegovine, Dodik je na stranačkom skupu SNSD-a dao nedvosmislenu podršku BiH u njezinim međunarodno priznatim granicama!

Naime, nakon sjednice Glavnog odbora SNSD-a održane u subotu u Laktašima kod Banje Luke, Dodik je novinarima kazao da je Glavni odbor spomenute stranke konstatirao da nije sporna podrška SNSD-a teritorijalnom integritetu i međunarodnom kapacitetu Bosne i Hercegovine.

Ipak, dometnuo je i da postoji ogromno neslaganje sa “nametnutim rješenjima” na unutarnjem planu.

Zbog toga SNSD traži da budu obavljene rasprave o svim pitanjima da bi se našla adekvatna rješenja, a prema Dodikovim riječima, Glavni odbor SNSD donio je u subotu odluku da organizira panel u okviru RS na koji će biti pozvane sve političke stranke sa kojima će biti razgovarano o aktuelnim pitanjima regionalnog i međunarodnog značaja i izazovima na tom planu da bi RS na najbolji način bila pripremljena za te izazove.

No, i u izjavi o ovome Dodik je bio krajnje pomirljiv, najavivši suradnju Republike Srpske s tijelima Bosne i Hercegovine:

– Ako, recimo, dođe do pada eura u Europi onda to nesumnjivo znači da će biti snažan udar i na privredu RS i morat ćemo dati određene odgovore. SNSD je pripremio grupu ljudi koji se profesionalno bave time, kao na primjer šta će se desiti nakon učlanjivanja Hrvatske u EU, koje mjere treba da poduzmu tijela RS i koje mjere trebamo predložiti tijelima BiH da bismo se prilagodili tome.

(Hrvatska riječ)

3 Comments

  1. Eto i SNSD-om Rajko Vasic pravi belaja u BIH izjavio je da je BIH samo Krscanska Zemlja i da je Islam dolazio na “sile”. Eto zalosno ali Sprema se novi Genocid na BH Muslimane hamam. Ako tako se nastavi.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*